Gehackte exchange Cryptopia stopt ermee, onderneming wordt geliquideerd

Cryptocurrency exchange Cryptopia stopt ermee. Na de hack is een poging gedaan weer winstgevend te worden, maar dat is niet gelukt. De onderneming wordt geliquideerd. Wat betekent dat? Krijg je je geld terug?

ExchangeCryptopia

Gehackte exchange Cryptopia stopt ermee, onderneming wordt geliquideerd
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Liquidatie

In tegenstelling tot wat her en der geschreven wordt, is Cryptopia niet failliet verklaard. In de aankondiging van Cryptopia lezen we ook dat “besloten is dat overdracht aan liquidators het beste is voor klanten, medewerkers, en andere stakeholders”.

Om beter te begrijpen hoe de vork in de steel zit, moeten we even terug naar de hack van Cryptopia. In het slechtste geval is 9,4% van al het geld van de exchange gestolen. Dat zou overigens om vele miljoenen dollars gaan. Elementus kwam uit op meer dan $16 miljoen dollar.

Een aantal weken na de hack heropende Cryptopia de deuren. Gebruikers kregen een ‘haircut’ (moesten een deel van hun portfolio inleveren). Als tegenprestatie werd een compensatieplan geïntroduceerd. De essentie daarvan is dat gebruikers terugbetaald zouden worden vanuit de opbrengsten van het draaien van de exchange.

Onderliggend hieraan ligt de poging van het bestuur van Cryptopia om geleden verliezen te compenseren én van de exchange weer een winstgevend bedrijf te maken. Maar wat als het erop lijkt dat deze poging onhaalbaar blijkt te zijn? Ga je dan door totdat je failliet bent? Of kies je ervoor om je onderneming op te heffen in het belang van alle betrokkenen?

Cryptopia kiest voor het laatste. Ze gaan over tot liquidatie. Dat proces wordt begeleid door Grant Thornton International, een groot accountancy- en advieskantoor.

Krijg je je geld terug?

Voor veel mensen de hamvraag. En voor de cryptowereld eigenlijk één van de eerste keren (of zelfs de eerste keer) dat we voor het scenario van een liquidatie hebben gestaan. Eerder zagen we bijvoorbeeld in beslag genomen assets (Mt. Gox), een faillietverklaring (QuadrigaCX), of regelrechte scam met een munt of andere dienst.

In dit geval kiest Cryptopia ervoor om het op een ‘nette manier’ af te wikkelen. Concreet betekent het dat alle assets worden verkocht (cq. omgezet in liquide middelen, de feitelijke liquidatie), en dat die assets verdeeld worden onder belanghebbenden. Denk aan partijen waar Cryptopia schulden aan heeft.

En bij al die partijen hoor jij, als je geld bij Cryptopia had staan. Zodra je geld naar een exchange stuurt, ben je het eigendom over dat geld kwijt. Je krijgt er een vordering voor terug: het recht om dat geld weer op te nemen. Of anders gezegd: Cryptopia heeft een schuld aan jou ter hoogte van de waarde die je daar hebt geparkeerd.

Stel een conventionele Nederlandse broker gaat failliet, weet die broker precies aan wie er schulden zijn. Het proces van liquidatie is in zo’n geval relatief recht-toe-recht-aan. Maar in het geval van een cryptocurrency exchange ligt dat anders. Van ongeverifieerde handelaars is geen naam, adres, of identiteit bekend. Dat maakt het complex (en interessant).

Lang verhaal kort: ja, in principe zou je je geld terug moeten krijgen. Maar er zijn kanttekeningen:

  • Het is nog onbekend hoe de waarde van alle bezittingen zich verhoudt tot de totale waarde van alle schulden.
  • Cryptopia opereert in Nieuw-Zeeland, en nuances van de daar geldende wetgeving zijn ons onbekend.
  • Het is onbekend of Cryptopia redelijkerwijs kan weten wie alle schuldeisers zijn.
  • Het is onbekend of de verhaallijn die nu naar buiten is gebracht overeenkomt met wat er zich achter de schermen afspeelt.

Zolang hier nog geen duidelijkheid over is, kunnen we enkel concluderen dat dit verhaal nog een staart krijgt. En als je nog cryptovaluta bij Cryptopia had staan, hopen we dat er een vervolg komt waarin je daarvan minimaal een deel kunt terugkrijgen.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.