CoinGecko komt met betrouwbaarheidsscore voor exchanges als antwoord op nepvolume

CoinGecko is de tweede leverancier van marktdata die maatregelen introduceert tegen vertekende gegevens over exchanges. Aan de hand van een betrouwbaarheidsscore gaat CoinGecko aangeleverde gegevens normaliseren. Zo werkt het.

Markt

CoinGecko komt met betrouwbaarheidsscore voor exchanges als antwoord op nepvolume
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

In traditionele markten kan je er vanuit gaan dat exchanges die een hoog volume rapporteren ook daadwerkelijk liquiditeit faciliteren. In cryptomarkten is dat anders. Zo doen ongereguleerde exchanges aan ‘wash trading’ en andere praktijken om cijfers over volume artificieel op te blazen.

Onlangs introduceerde CoinMarketCap (CMC) haar ‘DATA Alliance’, een initiatief ter bestrijding van onjuist gerapporteerde handelsvolumes. CoinGecko volgt, en vertelt in een blogpost over de manier waarop zij deze strijd aangaan.

Betrouwbaarheidsscore

CoinGecko heeft de ‘trust score’ bedacht. Het is het resultaat van een berekening waarin onder anderen het aantal bezoekers van een exchange en het gerapporteerde dagvolume wordt meegenomen.

Het volume van een exchange wordt vergeleken met cijfers van de 10 exchanges die volgens Bitwise echte cijfers rapporteren. Op basis daarvan kan het gerapporteerde volume naar beneden worden bijgesteld. In de praktijk worden exchanges met een laag bezoekeraantal en een hoog gerapporteerd volume gestraft.

Accuratesse verbeteren

Op dit moment is de score nog op teveel aannames gebaseerd. Zo wordt aangenomen dat het percentage gebruikers dat gebruikmaakt van een mobiele applicatie of API over alle exchanges gelijk is. “Daar zijn we ons bewust van”, schrijft CoinGecko. “Maar de cijfers worden nu al beter dan ze nu zijn.”

En er staan verbeteringen op de rol. Dit zijn gegevens die meegewogen gaan worden:

  1. Analyse van orderboeken.
  2. Analyse van hot & cold wallets.
  3. Analyse van social media-accounts.
  4. Analyse van supporttijden.
  5. Analyse van reviews van gebruikers.

Op CoinGecko is sinds maandag op diverse plekken de ‘trust score’ zichtbaar. Heb je ideeën hoe je CoinGecko’s score zou kunnen verbeteren? Je wordt opgeroepen om je gedachten met ze te delen.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Dit artikel heeft deze tags

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.