Microsoft lanceert identiteitsbeheer op blockchain Bitcoin

Microsoft heeft een primeur te pakken: het is de eerste techreus die decentrale infrastructuur uitrolt direct op de blockchain van Bitcoin. Het gaat om een protocol voor de uitwisseling van persoonsgegevens. Dit is hoe het werkt.

AdoptieBitcoin

Microsoft lanceert identiteitsbeheer op blockchain Bitcoin
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Ieder uur vinden er duizenden digitale transacties plaats waarvoor verificatie van iemands identiteit nodig is. Maar hoe werkt dat, als iemand niet fysiek aanwezig is?

Evenzo zijn er op het internet miljoenen gebruikers met een zogeheten ‘online presence’. Ze hebben op tientallen plekken een profiel, en laten her en der persoonsgegevens achter. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat iemand controle heeft over zijn digitale identiteit?

Oftewel: hoe wordt wederzijds vertrouwen gestandaardiseerd?

Decentrale identiteit (DID)

Het moet de context zijn geweest waarin Microsoft gewerkt heeft aan de lancering van een protocol die hierin een spilfunctie moet gaan vervullen. Het open source-project, Ion, schrijft voor hoe verschillende netwerken persoonsgegevens (decentraal) met elkaar kunnen uitwisselen.

Stel bijvoorbeeld dat je inlogt op Airbnb met je Facebook-account. Airbnb vraagt Facebook om een aantal van je gegevens, en maakt daarmee automatisch een account aan. In dit geval is Facebook de ‘identity provider’. Een probleem is dat er talloze van dit soort diensten zijn, waardoor je persoonsgegevens verspreid zijn over meerdere silo’s. Bovendien ben jij niet de eigenaar van je gegevens, en weet je niet wat ermee gebeurt.

Het idee van Ion is dat bovengenoemde problemen opgelost worden, met de nadruk op het hebben van de verantwoordelijkheid over je eigen gegevens. Voorwaarde is natuurlijk wel dat Ion gebruikt wordt als identity provider.

Christopher Allen, medeoprichter van het W3C, vertelt dat “Microsofts werk de hele techindustrie kan veranderen”. “Veel enterprises maken gebruik van Microsoft-producten”, vertelt Allen. “Als ze hiermee integreren, hebben ze ook toegang tot DID.”

Microsoft en Mastercard

Interessant is om te zien dat Microsoft al langer voorvechter is van de decentrale identiteit. Zo is het één van de oprichters van de Decentralized Identity Foundation. Eind 2018 werd in een persbericht duidelijk dat Microsoft nauw samenwerkt met Mastercard om de wereld van de digitale identiteit te verbeteren.

“Het huidige landschap [rondom de digitale identiteit] is beperkt en inconsistent. Wat in het ene land werkt, is vaak in het andere niet beschikbaar”, vertelt Ajay Bhalla, president van Mastercard. “We hebben de kans om een systeem op te zetten die mensen op nummer 1 zet. Waarmee zij controle hebben over hun identiteit, hun data, en waar het wordt gebruikt.”

Dit zijn de slagzinnen die beschrijven hoe Microsoft de combinatie van blockchain en digitale identiteiten voor zich ziet:

  1. Bezit en beheer je identiteit.
  2. Privacy volgens plan, ingebouwd vanaf het begin.
  3. Vertrouwen wordt verdiend door individuen, opgebouwd door de gemeenschap.
  4. Apps en services met de gebruiker als middelpunt.
  5. Open, interoperabele basis.
  6. Klaar voor gebruik op wereldschaal.
  7. Toegankelijk voor iedereen.

DID op Bitcoin’s blockchain

Tenslotte nog het gegeven waardoor Microsoft zich boven het maaiveld bevindt: de uitrol op Bitcoin’s blockchain. Op dit moment draait Ion op Bitcoin’s testnet. Later dit jaar moet het naar het mainnet verhuizen.

“Dat Microsoft aangeeft niet bang te zijn voor Bitcoin, sterker nog, dat het aangeeft dat het hele goede eigenschappen heeft, is, denk ik, een stap in de goede richting”, vertelt W3C’s Allen. Daar zijn we het helemaal mee eens.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.