Krijgt Zwitserse aandelenbeurs SIX een eigen token?

De primaire aandelenbeurs van Zwitserland, SIX, werkt aan infrastructuur voor de handel in digitale assets. Onderdeel ervan is een dienst voor ‘initial digital offerings’ (IDOs). Is de beurs zelf de eerste die er een eigen token mee lanceert?

Bedrijfsleven

Krijgt Zwitserse aandelenbeurs SIX een eigen token?
0%
De redactie
Door De redactie

Thomas Zeeb, bestuurder bij SIX, vertelde over de plannen in een interview met Finews. In een vraaggesprek vertelt Zeeb over de voortgang van de bouw van SDX: Six Digital Exchange.

Security tokens

Dit jaar verwacht Zeeb een pilot te kunnen starten met het nieuwe platform. De eerste diensten moeten begin 2020 live gaan, ruim een jaar later dan aanvankelijk werd gedacht.

Een nieuwtje gaat over de eerste dienst die live gaat: een manier voor bedrijven om een eigen token te lanceren. Ze noemen het een ‘initial digital offering’ — de IDO. Om wat voor tokens het gaat? “We hebben diverse organisaties gesproken die op tokens gebaseerde producten willen lanceren, vastgoedfondsen, enzovoorts”, vertelt Zeeb. “Maar het kan ook onze eigen IDO zijn.”

Het gaat dus om security tokens, en Zeeb vertelt dat SIX overweegt om zelf als eerste ‘klant’ een IDO te doorlopen. “Zo’n IDO moet aan dezelfde voorwaarden voldoen als een standaard beursgang. Met een ICO-whitepaper en een beetje hype kom je er niet”, vult Zeeb aan.

Géén cryptovaluta

Hoewel in 2018 door SIX nog werd gesproken over cryptovaluta, lijken de plannen om daarmee te werken volledig van de baan. “Het probleem met cryptovaluta is dat je niet weet wie er achter zit. We hebben verantwoordelijkheden te vervullen in het kader van AML-wetgeving”, vertelt Zeeb. “De manier waarop Bitcoin op het moment verhandeld wordt, past niet bij de criteria waar SDX aan moet voldoen.”

Het heeft er alle schijn van dat SIX zich te vroeg heeft uitgelaten over het idee om met cryptovaluta aan de slag te gaan. In de antwoorden van Zeeb schijnt door dat er geen principiële reden is om nog niet met cryptocurrencies te werken. “Er zijn wereldwijd verschillende initiatieven die mogelijk legitieme liquiditeit tot gevolg hebben. Mogelijk dat we onze infrastructuur daar op een later moment mee kunnen verbinden”, antwoordt Zeeb op de vraag of SIX overweegt later met een cryptocurrency exchange samen te gaan werken.

De interviewer noemt concurrent Deutsche Boerse en stelt dat zij al verder zijn op het gebied van cryptovaluta. Kunnen zij in de liquiditeit voorzien waar Zeeb het over heeft? “Ik weet niet wat hun strategie is. Staan ze op als market-maker? Of gaan ze een andere rol vervullen in het ecosysteem?”

De positie die SIX nu inneemt is die van leverancier van infrastructuur. Daarmee vergroot het de afstand tussen SIX en de uiteindelijke toepassing. “Onze rol is om in infrastructuur te voorzien waar iedereen mee kan werken en waar iedereen toegang toe heeft, als ze maar aan lidmaatschapscriteria voldoen”, vertelt Zeeb. “We zijn geen nieuwe asset class aan het maken, of dienst, maar een hele nieuwe markt.”

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

De redactie

De redactie

De gehele redactie van LekkerCryptisch, met Peter Slagter als hoofdredacteur. Wordt gebruikt als auteur voor artikelen als het een inspanning betreft van de redactie als geheel. Eventuele vragen kunnen gesteld worden aan Peter.