Grote Amerikaanse winkelketens accepteren crypto via betaalnetwerk Flexa en Gemini

Vers van de pers: diverse grote Amerikaanse winkelketens gaan betalingen met cryptovaluta accepteren, waaronder BTC en ETH. Het is het resultaat van inspanningen van Flexa en Gemini. Worden cryptovaluta zo mainstream?

Adoptie

Grote Amerikaanse winkelketens accepteren crypto via betaalnetwerk Flexa en Gemini
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Bitcoin is van origine bedoeld als betaalmiddel. Het blijkt lastig te zijn om onder ogen te komen van de goegemeente, laat staan echt voet aan de grond krijgen als (breed geaccepteerd) betaalmiddel. Maar daar komt langzaamaan verandering in.

Bekende namen

Een aantal grote winkelketens in Amerika gaan cryptovaluta accepteren. Onder de deelnemers zien we namen als Crate & Barrel, Nordstrom, en Amazon’s Whole Foods. De nieuwe betaalmogelijkheden zijn de vrucht van een samenwerking tussen cryptocurrency exchange Gemini en betalingsverwerker Flexa.

Het product van Flexa lift mee op de opkomst van betalingen via smartphones. Steeds meer mensen gebruiken hun telefoon om mee te betalen, bijvoorbeeld via diensten als Apple Pay. De apparatuur die daarvoor door de winkelier wordt gebruikt, werkt ook met de dienst van Flexa.

De drempel om mee te doen is daarom erg laag. Winkeliers — waaronder Regal Cinemas, Gamestop, en Baskin Robbins — hoeven enkel hun scanners zodanig in te stellen dat ze betalingen van Flexa’s cryptocurrency app ondersteunen. Die app heet Spedn, en is vanaf vandaag beschikbaar in Apple’s appstore.

Gemini dollar

Volgens het bijbehorende persbericht hebben Gemini en Flexa de handen ineengeslagen. Het wordt een “exclusieve samenwerking” genoemd. In die context lijkt de Gemini dollar, een op de Amerikaanse dollar gebaseerde stablecoin, een hoofdrol te spelen. “Consumenten kunnen hun dollars uitgeven op de blockchain, zonder de prijsschommelingen die men associeert met traditionele cryptovaluta”, aldus het persbericht.

Tyler Winklevoss, CEO van Gemini, is blij met deze ontwikkeling. “Deze technologie legt de nadruk op echt gebruik, in plaats van investeren en speculeren”, vertelt Winklevoss. “Je kunt eindelijk een kop koffie kopen met cryptovaluta. Zo komen we dichter bij het bereiken van het ultieme doel van cryptovaluta.”

Starbucks doet ook mee?

Over koffie gesproken: naar verluidt doet Starbucks ook mee. De auteur van bovengenoemd Fortune-artikel is met de app in de hand naar een lokaal Starbucks-filiaal gegaan en kocht een... banaan. “Dat werkte ook. Alle keren werd de hoeveelheid Bitcoin in mijn portemonnee direct bijgewerkt”, schrijft Jeff Roberts. Volgens hem is Starbucks geen “officiële partner”.

En daar raakt Roberts een snaar. Geen van de winkels waar hij heeft kunnen betalen met Bitcoin wilde commentaar geven. Dat komt “omdat betalingen met cryptovaluta nog experimenteel zijn”, volgens een bron die niet bij naam genoemd wilde worden.

Lukt het dit initiatief wel om crypto uit de experimentele sfeer te halen?

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.