Bitfinex heeft $1 miljard opgehaald in besloten financieringsronde, aldus CTO

Volgens Paolo Ardoino, CTO van Bitfinex, heeft de exchange z’n IEO-target bereikt. Er zou $1 miljard opgehaald zijn in een besloten financieringsronde. Per bedrijf werd meer dan $100 miljoen geïnvesteerd. De reddingsboei die Bitfinex nodig heeft?

Exchange

Bitfinex heeft $1 miljard opgehaald in besloten financieringsronde, aldus CTO
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Ardoino maakte het nieuws bekend op Twitter:

Daarin lezen we dat het doel van $1 miljard in “in 10 dagen” is bereikt. Dat zou Bitfinex te danken hebben aan de deelname van “reuzen in en buiten onze [cryptocurrency] industrie”. Een aantal bedrijven hebben volgens Ardoino elk meer dan $100 miljoen in Bitfinex gestoken.

De redding van Bitfinex?

Bitfinex zit in zwaar weer. De New Yorkse openbaar aanklager heeft een proces aangespannen tegen iFinex, het bedrijf achter Bitfinex en Tether. Er blijkt maar liefst 850 miljoen dollar geparkeerd te staan bij betalingsverwerker Crypto Capital, onbereikbaar voor Bitfinex zelf.

Niet veel later kwam boven tafel dat gepoogd is het gat van $850 miljoen te dichten via een creatieve constructie tussen Bitfinex en Tether. Daar heeft de rechtbank van New York een stokje voor gestoken.

Wat blijft er over? Een IEO — de initial exchange offering. In de whitepaper zien we dat Bitfinex $1 miljard wil ophalen om het gat te dichten. Een laatste redmiddel. En die lijkt adequaat te zijn geweest. De buit is binnen, en de exchange zou nu voldoende liquide middelen moeten hebben om de operatie te vervolgen.

Onbetrouwbaar

Bitfinex wordt gekweld door een aaneenschakeling van dubieuze feiten. Een ontslagen auditor, onjuiste locatiegegevens, incomplete audits, koersmanipulatie via Tether, onbereikbare miljoenen. Zomaar een greep uit de geluiden rondom Bitfinex. In die context is het opvallend dat bedrijven hun miljoenen beschikbaar hebben gesteld. Het effectieve business model van Bitfinex is daarin wellicht doorslaggevend geweest.

Volgens Ardoino is potentiële winst niet de drijfveer geweest, maar het feit dat “Bitfinex te vertrouwen is”:

Aangenomen dat Ardoino’s verhaal accuraat is, begint nu de uitdaging voor Bitfinex om het meest schaarse goed onder investeerders terug te winnen: vertrouwen. In ieder geval heeft dit hoofdstuk in de geschiedenis van iFinex ervoor gezorgd dat er meer openheid is over de verstandshouding tussen Bitfinex en Tether

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Dit artikel heeft deze tags

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.