SEC ontvangt aanvraag crypto ETF gebaseerd op Bitcoin en Ethereum

Donderdag is een nieuwe aanvraag voor een crypto ETF ingediend bij de Amerikaanse toezichthouder op securities (SEC). Het beursproduct volgt de prestatie van bitcoin (BTC) en ether (ETH).

BedrijfslevenEthereum

SEC ontvangt aanvraag crypto ETF gebaseerd op Bitcoin en Ethereum
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

XBET

In de gepubliceerde prospectus zien we dat het bedrijf Crescent Crypto Index Services LLC achter de aanvraag zit. Crescent is een jong investeringsfonds dat volledig gericht is op cryptovaluta.

Het nieuwe beursproduct volgt de prestatie van een mandje van BTC en ETH, waarvan de verdeling gebaseerd is op de marktkapitalisatie van beide assets. De ETF heeft de naam ‘USCF Crescent Crypto Index Fund’ gekregen, en zou het symbool XBET moeten krijgen.

In de prospectus lezen we dat “aandelen in XBET waarschijnlijk verhandeld gaan worden op NYSE Arca”. Arca is een tak van de New York Stock Exchange gericht op (kleine) aandelen en opties. De “aan- en verkoop van XBET verloopt gelijk aan andere publiek verhandelde securities”.

Twee partijen

Uit de prospectus blijkt dat XBET afhankelijk is van twee partijen. Crescent beheert de index waarop het product gebaseerd is, en United States Commodity Funds LLC (USCF) beheert het geld dat in het product gestoken wordt.

USCF is een zogeheten ‘commodity pool operator’, en neemt het investeren in XBET’s (onderliggende) assets over van Crescent. Daar wordt door Crescent een management fee voor betaald. USCF is gespecialiseerd in het beheer van ETF’s, en is in 2006 bekend geworden met de lancering van het eerste beursverhandelde fonds gebaseerd op ruwe olie (United States Oil Fund, USO).

Drie ETF’s in de race

In totaal zijn er nu drie ETF’s in de race om goedgekeurd te worden. Eerder dienden Bitwise en VanEck/SolidX een aanvraag in. Eind maart stelde de SEC (zoals verwacht) een beslissing over die aanvragen voor de eerste keer uit. Het volgende beslismoment over deze twee ETF’s wordt deze week verwacht.

De eerste beslissing over XBET staat voor donderdag 27 juni op de planning.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.