Amerikaanse Senaat stelt vragen over Libra, Facebook’s crypto project

Facebook heeft er zelf nog niets over naar buiten gebracht: Project Libra. Ook het Amerikaanse Senaat heeft lucht gekregen van Facebook’s plan om een stablecoin en betaalnetwerk te lanceren. En daar maakt het zich zorgen over.

Regelgeving

Amerikaanse Senaat stelt vragen over Libra, Facebook’s crypto project
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Het ‘U.S. Senate Banking Committee’ schreef een open brief (PDF) aan Facebook en oprichter Mark Zuckerberg. Daarin wordt gevraagd om informatie over geheimzinnige cryptocurrency plannen: Project Libra.

Privacy

In de brief staat dat “Facebook vorig jaar aan Amerikaanse banken om financiële gegevens van klanten heeft gevraagd”. In aanvulling daarop hebben “privacy-experts vragen gesteld over de manier waarop Facebook gegevens verzameld”. De activiteiten van de social media-gigant zouden mogelijk onder de ‘Fair Credit Reporting Act’ (FCRA) vallen.

Onder de vlag van ‘zorgen om privacy’ wil het comité dat Zuckerberg een boekje open doet over Facebook’s crypto-plannen. Hoe het gaat werken, in hoeverre Facebook al contact heeft gezocht met toezichthouders, en wat gebruikers kunnen verwachten in de context van privacy en klantbescherming.

Facebook als bank?

In de brief staan meer algemene vragen over de functie die Facebook gaat vervulllen, waaronder:

  • Welke informatie heeft Facebook van banken en financiële instellingen ontvangen?
  • Wat doet Facebook met die informatie?
  • Heeft Facebook een kredietbeoordeling?
  • Hoe vermijdt Facebook overtreding van de FCRA?

Het is interessant dat de vragen via het bankcomité van het Senaat worden gesteld. Er gaan daarom geluiden op dat men zich niet enkel zorgen maakt over de privacy van mensen, maar ook over de rol die Facebook in de samenleving kan gaan vervullen: die van bank. Met 2,38 miljard (!) actieve gebruikers in maart 2019 heeft Facebook een boel potentiële ‘klanten’. 

Vooralsnog is er nog niets over Libra gemeld vanuit Facebook. Wat de plannen precies zijn, blijft daarom giswerk. Het meest specfieke speculatieve werk is onlangs door de Wall Street Journal gepubliceerd. Dit zijn daarvan de vier takeaways.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.