HTC introduceert Exodus 1s, smartphone die volledige Bitcoin node kan draaien

Smartphonefabrikant HTC zet verder in op z’n visie op blockchaintelefoons. Zaterdag kondigde het Taiwanese bedrijf de Exodus 1s aan. Wat daarbij in het oog springt is dat de telefoon als volledige Bitcoin node moet fungeren. Dit is HTC’s idee.

AdoptieBitcoin

HTC introduceert Exodus 1s, smartphone die volledige Bitcoin node kan draaien
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Vergeleken met z’n voorganger, de Exodus 1, is de Exodus 1s een stuk goedkoper. En bovendien: HTC komt ermee tegemoet aan een eerder gemaakte belofte. De mogelijkheid om een volledige Bitcoin node te kunnen draaien.

Belangrijk voor Bitcoin

De technische specificaties van het toestel zijn nog niet onthuld. Maar het idee om een Bitcoin node te draaien op een telefoon kan zelfs voor gebruikers van cryptovaluta vergezocht klinken.

Maar volgens HTC is het een belangrijke stap voor Bitcoin en cryptovaluta in het algemeen. “Volledige nodes zijn het belangrijkste ingrediënt voor de veerkracht van het Bitcoin-netwerk. We hebben de drempel om daaraan bij te dragen voor iedereen flink verlaagd”. vertelt Phil Chen, ‘Decentralized Chief Officer’ bij HTC.

“Een node is simpelweg een computer. In ons geval een mobiele telefoon. Die computer werkt mee in het wereldwijde Bitcoin-netwerk om transacties en blocks te verspreiden. Het is het fundament van een peer-to-peer geldsysteem”, vult Chen aan.

De touwtjes in handen

Eén van de ideeën achter Bitcoin is dat het mensen de mogelijkheid geeft de financiële touwtjes terug in eigen handen te nemen. “We geven gebruikers de mogelijkheid om over hun eigen [private] keys te beschikken, en nu gaan we een stap verder”, vertelt Chen.

Het draaien van een volledige Bitcoin node betekent dat de gehele blockchain op het apparaat staat. Ook is een zogeheten Bitcoin-client actief, een applicatie waarmee transacties verzonden kunnen worden. Die toepassing is ook te gebruiken met enkel een wallet, maar het komt de decentraliteit van Bitcoin ten goede als meer mensen hun eigen node draaien.

Praktisch?

Het probleem is dat Bitcoin’s blockchain een aardige omvang heeft — meer dan 200GB. Ook het synchroniseren met het netwerk kan een flinke periode in slag nemen. Daarnaast moet je telefoon (continue) verbonden zijn met internet om gesynchroniseerd te blijven. Hoe ziet Chen dat de praktijk voor zich?

“De volledige blockchain kan ingepakt worden tot ongeveer 10GB. Die versie kan op de telefoon zelf staan. De uitgepakte versie kan enkel worden ondersteund met een extra SD-kaart [opslagruimte]”, vertelt Chen. Volgens hem maakt het gebruik van de ingepakte versie ook de synchronisatie met het netwerk sneller.

En hoe zit het met verbruik van data en de batterijduur? “Je wil zeker met wifi verbonden zijn”, aldus Chen. “Binnen kort publiceren we meer details. Maar ja, er zijn een aantal vraagstukken die beantwoord moeten worden om dit mogelijk te maken. Daarover later meer.”

Wij zijn benieuwd!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.