GoTenna en Blockstream maken het makkelijker om Bitcoin te gebruiken zonder internetverbinding

Bitcoin is weer wat toegankelijker geworden. GoTenna en Blockstream gaan samenwerken om zowel het verzenden als ontvangen van Bitcoin-transacties mogelijk te maken zonder internetverbinding. Zo werkt het.

BedrijfslevenBitcoin

GoTenna en Blockstream maken het makkelijker om Bitcoin te gebruiken zonder internetverbinding
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Zaterdag hebben Blockstream Satellite en goTenna op de Magical Crypto Conference in New York aangekondigd te gaan samenwerken. Het doel is om het gebruik van Bitcoin makkelijker te maken als er om wat voor reden dan ook geen internetverbinding beschikbaar is.

Satellieten en mesh-netwerken

Blockstream Satellite is een netwerk van satellieten waarmee activiteit op het Bitcoin-netwerk wordt uitgezonden. Simpel gezegd kan op die manier de gehele blockchain van Bitcoin gedownload worden. De ontvanger moet natuurlijk wel een satellietontvanger hebben en gebruikmaken van Blockstream’s software.

goTenna is een startup die gericht is op het onderling verbinden van gebruikers zónder internetverbinding: een mesh-netwerk. Via dat netwerk kunnen tekstberichten worden verzonden, bijvoorbeeld. De beperking hiervan is dat gebruikers bij elkaar in de buurt moeten zijn. De maximale actieradius ligt tussen 1,6 en 6 kilometer.

Bitcoin ontvangen en versturen

Sinds eind vorig jaar kan een goTenna-apparaat verbinden met een Bitcoin-wallet (op dit moment alleen beschikbaar voor Android-apparaten). Daarmee kan Bitcoin worden verzonden zonder een internetverbinding — de enige voorwaarde is dat er een gebruiker bereikbaar is via het mesh-netwerk die wel een internetverbinding heeft.

In goTenna’s woorden: “Wat dit betekent voor gebruikers is dat ze blockchain-data kunnen ontvangen via een satelliet, en ondertekende transacties kunnen versturen via goTenna’s mesh-netwerk. Allemaal zonder internetverbinding.”

Op deze kaart kan je zien of er bij jou in de buurt deelnemers zijn geregistreerd. In Nederland gaat het om nog maar een handjevol. Dat is een probleem, want het bestaan van een mesh-netwerk staat of valt bij de deelnemers eraan. En, niet alle goTenna-gebruikers staan op de kaart. Apparaten melden zich namelijk niet online, op de kaart zijn puur gebruikers zichtbaar die ervoor gekozen hebben zich te registreren.

Om erachter te komen of het bij jou in de buurt werkt, zal je er toch echt zelf aan moeten deelnemen.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.