SEC-commissaris Hester Peirce spoort SEC aan om in actie te komen

‘CryptoMum’ Hester Peirce maakt zich zorgen over de daadkracht van de SEC. De ogenschijnlijke tegenzin van de SEC om duidelijke richtlijnen te geven gaat innovatie tegenhouden, en dat kan volgens Peirce niet de bedoeling zijn. Dit is wat ze erover vertelt.

Regelgeving

SEC-commissaris Hester Peirce spoort SEC aan om in actie te komen
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Peirce mocht op 9 mei een toespraak houden tijdens het Securities Enforcement Forum. Daarin uit ze haar zorgen over de “onwil van de SEC om betekenisvolle actie te ondernemen”. Uiteindelijk gaat dat de ontwikkeling van de cryptowereld tegenhouden, en dat is niet de invloed die de SEC op de markt zou moeten en mogen uitoefenen.

Duidelijk richtsnoer nodig

De SEC-commissaris laat doorschemeren dat het een grijs gebied is. Aan de ene kant wil de markt duidelijkheid, aan de andere kant is te vroeg ‘ingrijpen’ met regels ook belemmerend. Hoe dan ook, “ook opkomende industrieën moeten voldoen aan regels die relateren aan securities,” vertelt Peirce. “En er zijn regels waarvan de betekenis onduidelijk is.”

Als voorbeeld noemt Peirce de moeite die het kost om erachter te komen of een token een security is of niet. Daar kan de zogeheten Howey-test voor gebruikt worden, maar dat is geen eenduidig proces.

Om daar een helpende hand bij de bieden, heeft de SEC onlangs een leidraad gepubliceerd voor token-verstrekkers. “Maar die leidraad is nog veel te complex,” vertelt Peirce. Zonder specialistische kennis kan een bedrijf er nog steeds niets mee. “In plaats van richting te geven, heeft de SEC het enkel omslachtiger gemaakt.”

Zit de SEC innovatie in de weg?

Wat Peirce betreft wel, zolang de SEC niet in actie komt. De Amerikaanse aandelenmarkt heeft altijd een leidende rol gehad op het wereldtoneel. Peirce zou het jammer vinden als die “welverdiende reputatie verknald wordt” door de manier waarop met cryptovaluta wordt omgegaan.

Als het aan Peirce ligt, laat de SEC het touw wat vieren. Door de markt meer ruimte te bieden, verwacht ze dat er ook initiatieven tot zelfregulatie ontstaan. Ze vertelde daar meer over in gesprek met voormalig CFTC-voorzitter Gary Gensler tijdens de MIT Bitcoin Expo 2019.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.