PepsiCo test blockchain Zilliqa (ZIL) voor online advertenties

PepsiCo, de multinational achter merken als Pepsi en Lay’s, test met blockchaintechnologie van Zilliqa. De eerste toepassing is het gebruik van smart contracts voor (de plaatsing van) online advertenties. Dit is het resultaat.

Adoptie

PepsiCo test blockchain Zilliqa (ZIL) voor online advertenties
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Het is één van de eerste uitingen van ‘Project Proton’, een samenwerkingsverband tussen de bedrijven Mindshare, MediaMath, Integral Ad Science, en Rubicon Project. Proton is gericht op de ‘programmeerbare industrie’, met als middel het gebruik van smart contracts die draaien op het blockchainnetwerk van Zilliqa.

PepsiCo: 28% efficiëntieverhoging

In diverse media wordt gemeld dat PepsiCo onder de vlag van Project Proton gewerkt zou hebben aan de efficiëntie van z’n supply chain. Daar kunnen we echter niets over terugvinden.

Waar PepsiCo mee heeft getest, is de plaatsing van online advertenties. In die context zijn smart contracts gebruikt voor het “afstemmen van impressies op basis van data uit verschillende bronnen”. Ook de betalingen voor impressies werden op die manier afgehandeld.

PepsiCo heeft op twee manieren een testcampagne gedraaid: één waarbij smart contracts het proces faciliteerden, en één zonder. De campagne met gebruik van blockchaintechnologie presteerde een stuk beter: men zag een “efficiëntieverhoging van 28%”. Concrete cijfers zijn niet genoemd, maar vermoedelijk zijn ofwel de kosten lager, ofwel het aantal impressies per bestede euro hoger.

Adverteren 2.0

Gowthaman Ragothaman, blockchain-baas bij GroupM: “De impact op marketingbudgetten en prestaties heeft grote waarde voor de adverteerder. We gaan de activiteiten van het samenwerkingsverband uitbreiden en meer features implementeren.”

Zo wordt de wereld van online advertenties flink onder de loep genomen. Recent lazen we ook over drie Belgische bedrijven die blockchain gebruiken in gevecht tegen reclamefraude. In die context wordt blockchain wordt ingezet met als doel om ‘domain spoofing’ op te sporen en te elimineren.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.