IJsselgemeenten rondt experiment met blockchain af: “schat aan ervaring rijker”

Veel Nederlandse gemeenten deden de afgelopen jaren onderzoek naar blockchain. Vaak bleef het bij theorie. Maar Ijsselgemeenten ging ermee aan de slag. Geen functioneel product, wel een “schat aan ervaring rijker”. Dit zijn de lessen.

Regionaal

IJsselgemeenten rondt experiment met blockchain af: “schat aan ervaring rijker”
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

“We wilden ervaren wat blockchain voor ons kan betekenen. Zodat als een klant bij ons komt met een functionele vraag, we kunnen beoordelen of blockchain daar een oplossing voor kan zijn,” vertelt Marlène Geskes,  afdelingshoofd ICT van Ijsselgemeenten, in gesprek met iBestuur.

Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat er meer Nederlandse gemeentes zijn die de toepassing van blockchain hebben onderzocht. “Maar er is vooral verkend waar de technologie mogelijk voor te gebruiken is,” vertelt Geskes. “De enige werkende toepassing die we in 2017 vonden was die voor het Kindpakket in de gemeente Zuidhorn. Maar dat is een gesloten toepassing, dus eigenlijk geen echte blockchaintoepassing, zoals ze zelf ook zeggen.”

Bijzondere bijstand

Dat moet anders kunnen, moeten zij bij Ijsselgemeenten gedacht hebben. Ze gingen aan de slag om een blockchaintoepassing te maken voor het vergoeden van schoolkosten, onderdeel van de ‘bijzondere bijstand’. Al snel bleek de ontwikkeling anders te verlopen dan de gemeente tot nu toe gewend was van IT-projecten.

“We kregen zeven totaal verschillende, niet vergelijkbare offertes,” vertelt Geskes. Uiteindelijk bleek dat het project niet uit te voeren was met één partij. Er waren er maar liefst drie nodig, voor het blockchainsysteem, de app voor inwoners, en een specialist met kennis over governance en beveiliging.

Ook de manier van werken veranderde. Voor de gemeente werd het de eerste keer dat ze volgens de Scrummethode gewerkt hebben, en met nieuwe tools moesten werken die normaal niet gebruikt werden. Dat moest wel, want er werd vanaf verschillende locaties door verschillende partijen gewerkt.

Open blockchain

De ontwikkeling van de toepassing begon in september 2017, en eindigde in januari 2019. Het resultaat: geen afgeronde applicatie, maar een in testopstelling werkende blockchain. “De achterkant, de eigenlijke blockchaintoepassing, is klaar. We hebben een open blockchain, open source, op basis van blockchaintechnologie Ethereum,” vertelt Geskes.

Er is besloten om de toepassing niet verder te ontwikkelen. “Ons belangrijkste doel was dat we hiervan wilden leren,” aldus Geskes. De belangrijkste les: maak je klaar voor verandering als je met innovatieve technologie aan de slag gaat. Het is verre van de ‘normale’ manier van werken. Geskes:

“In geen enkele vorm: niet in de inkoop, niet in de uitvoering en niet in de technologie. Dat doe je dan ook het beste met mensen die openstaan voor andere manieren van denken en werken.”

Verder ziet Ijsselgemeenten mogelijkheden om dit soort toepassingen in samenwerking met andere gemeenten te ontwikkelen. “Tijd en geld kan dan gezamenlijk geïnvesteerd worden,” concludeert Geskes. Met gebruik van een open blockchain lijkt dat inderdaad een logische vervolgstap.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.