Wall Street Market offline: illegaal handelsplatform overgenomen door Europese politie

Wall Street Market: tot voor kort het grootste handelsplatform op het darkweb. Recent is de illegale marktplaats offline gegaan. Het is het resultaat van inspanningen van Europese politiediensten. Waren er cryptovaluta bij betrokken?

Veiligheid

Wall Street Market offline: illegaal handelsplatform overgenomen door Europese politie
0%
De redactie
Door De redactie

Gebruikers die de website van Wall Street Market op het darkweb bezoeken, krijgen een melding van diverse politiediensten voorgeschoteld. Donderdag in de loop van de avond werden de eerste bezoekers ermee geconfronteerd. Tussen de logo’s zien we de Nederlandse politie en het Openbaar Ministerie (OM).

Gestart door Nederlands ‘Darkwebteam’

Op Twitter lezen we dat het onderzoek naar Wall Street Market in Nederland is gestart. Het zogeheten Darkwebteam van de Landelijke Eenheid heeft de aanzet gegeven tot de aanhouding van 3 verdachten in Duitsland.

Onder de verdachten zitten de eigenaren van de handelsmarkt, waar onder anderen harddrugs, schadelijke software, gestolen gegevens, en valse documenten werden verhandeld. De beheerders hebben de Duitse nationaliteit.

De politie heeft een half miljoen euro contant geld, een vuurwapen, hardware, en vele tonnen aan cryptovaluta in beslag genomen. Het drietal wordt witwassen en handel in drugs ten laste gelegd. Op het platform waren minimaal tweehonderd Nederlanders actief.

Cryptovaluta

De Wall Street Market had meer dan een miljoen gebruikers, waaronder meer dan 5.000 verkopers. Betalen kon met cryptovaluta, zoals bitcoin en monero. Van elke order ging tussen de twee en zes procent naar de beheerders.

Cryptovaluta worden regelmatig in verband gebracht met activiteiten op dit afgeschermde deel van het internet. Volgens enthousiastelingen onterecht, want het merendeel van de transacties is legitiem. Dat cryptovaluta óók gebruikt worden voor zaken die het daglicht niet kunnen verdragen is volgens hen evident — hetzelfde gaat voor andere vormen van geld op.

Het is in ieder geval niet zo dat cryptovaluta anonimiteit garanderen. Recent schreef TNO er een rapport over: “De crux is om de anonieme, digitale portefeuilles, aan criminelen en hun organisaties te koppelen. Daar zijn adequate technieken voor”, vertelt Rolf van Wegberg, cybercrime onderzoeker bij TNO.

De pseudoanonimiteit van Bitcoin is bij velen inmiddels bekend. Andere munten die primair gericht zijn op het bieden van anonimiteit worden dan als alternatief genoemd. Daarvan stelt Gert Jan van Hardeveld van de FIOD niet erg onder de indruk te zijn.

“De technieken om ook een vinger achter deze nieuwe munten te krijgen, worden steeds beter”, vertelt Van Hardeveld. “En daarbij: als je spullen wilt verhandelen, kun je ook als crimineel nooit helemaal anoniem blijven, ook al verhult de cryptovaluta je identiteit”. Knoop het in je oren!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

De redactie

De redactie

De gehele redactie van LekkerCryptisch, met Peter Slagter als hoofdredacteur. Wordt gebruikt als auteur voor artikelen als het een inspanning betreft van de redactie als geheel. Eventuele vragen kunnen gesteld worden aan Peter.