Staat de overheid van India op het punt om cryptovaluta te verbieden?

Naar verluidt komt de cryptodiscussie in India binnenkort tot een hoogtepunt. Er zou een wetsvoorstel in omloop zijn met de naam “Banning of Cryptocurrencies and Regulation of Official Digital Currencies Bill 2019”. Wat staat er te gebeuren?

Regelgeving

Staat de overheid van India op het punt om cryptovaluta te verbieden?
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Al maandenlang staat de cryptomarkt in India op spanning. Blijft de centrale bank z’n pijlen richten op het nieuwe geld? Gaat de overheid publieke cryptovaluta verbieden? Zijn bedrijven die cryptovaluta faciliteren nog toegestaan?

In april 2018 verbood de centrale bank van India alle binnenlandse banken om diensten te verlenen aan bedrijven die actief zijn in de cryptowereld, maar de juridische status van cryptovaluta zelf blijft in het land ongedefinieerd.

Daar komt binnenkort waarschijnlijk verandering in.

Wetsvoorstel: verbod op cryptovaluta

Volgens berichtgeving van The Economic Times hebben diverse overheidsinstanties zich geschaard achter het idee van een compleet verbod op de uitgifte en handel van publieke cryptovaluta. De berichtgeving is gebaseerd op anonieme “overheidsfunctionarissen die bekend zijn met de details”.

Er zou een wetsvoorstel in omloop zijn met de naam “Banning of Cryptocurrencies and Regulation of Official Digital Currencies Bill 2019”. Dat voorstel zou inmiddels gedeeld zijn met diverse agentschappen van de Indiase overheid. Welke cryptovaluta verbannen worden is niet duidelijk, en waar aan gerefereerd wordt met “official digital currencies” is ook nog onbekend.

Rechtzaak

In een gerechtelijke procedure tussen de centrale bank en een consortium van bedrijven is de overheid door de rechter gevraagd om duidelijkheid te verschaffen. Begin maart zou de overheid “nog vier weken hebben” om tot een wettelijk kader te komen. Vanuit de overheid hebben we sindsdien geen officiële berichtgeving vernomen.

In de loop van april kwam de centrale bank van India naar buiten met een zogeheten ‘Maatwerk voor Innovatie’ — een ‘regulatory sandbox’. In dat voorstel zijn cryptovaluta uitgesloten van deelname. Of dat een voorbode is van het algehele verbod is onduidelijk.

Nieuwe overheid

In de loop van mei kiest de bevolking van India een nieuwe overheid. Het is niet onwaarschijnlijk dat de ogenschijnlijke impasse mede hierdoor veroorzaakt wordt. We zien regelmatig dat er boude uitspraken gedaan worden, vlak voordat een dossier van de ene naar de andere minister verschuift.

Toch lijkt de kans klein dat India uiteindelijk voorzien wordt van toekomstgerichte regels. Zo zou de CEO van toezichthouder IEPFA hebben gesteld dat “we in opstand komen tegen ponzifraude, en wij denken dat cryptovaluta ponzischema’s zijn”.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.