Microsoft benoemt J.P. Morgan’s Quorum tot eerste blockchain van Azure Cloud

Quorum, het blockchainplatform van J.P. Morgan, wint aan tractie. Microsoft heeft JPM’s ‘enterpriseversie van Ethereum’ benoemd tot voorkeursblockchain van Azure Blockchain Service. Wat gaat JPM Coin hierin betekenen?

Bedrijfsleven

Microsoft benoemt J.P. Morgan’s Quorum tot eerste blockchain van Azure Cloud
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Quorum

In de loop van februari maakte J.P. Morgan haar eigen digitale valuta bekend: JPM Coin. Het werd met frisse tegenzin ontvangen door de cryptowereld. Niet lang daarvoor werd Bitcoin namelijk nog door de CEO van J.P. Morgan weggezet als frauduleus. 

JPM Coin wordt uitgegeven op het eigen blockchainnetwerk van J.P. Morgan: Quorum. Dat is een door de bank zelf aangepaste versie van Ethereum. De bank beheert het netwerk, alle deelnemers, en besluit op welke manier data ontsloten wordt.

Helemaal gescheiden van publieke blockchains is Quorum niet. J.P. Morgan schrijft zelf dat “het de kern van Ethereum minimaal aanpast, en dat Quorom daarom in staat is om updates aan Ethereum snel en naadloos door te voeren”. Over JPM Coin wordt geschreven dat “de munt op alle standaard blockchainnetwerken kan draaien”.

Deal met Microsoft

Onlangs maakte Microsoft bekend dat het een “strategische samenwerking” aangaat met J.P. Morgan. Niet alleen gaat Microsoft’s blockchainservice Quorum ondersteunen, het softwarebedrijf “gaat Quorum aanbevelen voor blockchain-applicaties die gebouwd worden op Azure”.

Umar Farooq, blockchainbaas bij J.P. Morgan, stelt in een statement dat Quorum al vier jaar operationeel is, en in die tijd succesvol is gebruikt door diverse organisaties wereldwijd. En nu “brengt Azure nieuwe mogelijkheden voor enterprise-klanten die Quorum gebruiken”, vertelt Farooq.

JPM Coin en Xbox

Quorum gaat gebruikt worden voor zowel JPM’s als Microsofts blockchainplannen, het Interbank Information Network van J.P. Morgan, de ‘cryptovaluta’ JPM Coin, én voor royalties die betaald moeten worden in context van het Xbox-ecosysteem.

Samen gaan de bedrijven een poging doen om invulling te geven aan behoeftes van grote bedrijven, ontwikkelaars, en verkopers. Microsoft gaat ondersteuning leveren aan gebruikers van het netwerk, waaronder het bieden van hulp aan techneuten die met Quorum en Azure’s blockchainservice aan de slag willen.

Zo stapt Quorum langzaam uit de schaduw, van obscure blockchain voor een niet serieus genomen stablecoin, naar een geduchte concurrent voor fintechstartups die zich ook op de markt voor enterprises hebben gestort.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.