Fidelity verwacht toename van investeringen in cryptovaluta door grote beleggers

Vermogensreus Fidelity heeft (op)nieuw onderzoek gedaan onder grote investeerders. De belangrijkste uitkomst: institutionele beleggers zien plek voor digitale valuta in investeringsportfolio’s. Dit zijn de highlights uit het onderzoekrapport.

Markt

Fidelity verwacht toename van investeringen in cryptovaluta door grote beleggers
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Het Fidelity-rapport (PDF) beschrijft op hoofdlijnen de houding en perceptie van financiële instellingen en grote beleggers ten aanzien van de cryptomarkten. In de media kwam de nadruk op een eventuele toename van investeringen van deze spelers te liggen.

Wat ons betreft is de belangrijkste takeaway dát uit dit onderzoek blijkt dat institutionele beleggers plek zien voor cryptovaluta in hun investeringsportfolio. Dat sentiment is weleens anders geweest, en een belangrijke voorwaarde om überhaupt interactie te zien tussen markten voor digitale valuta en het slimme geld.

Kerncijfers

Fidelity heeft meer dan 400 Amerikaanse grote jongens ondervraagd, waaronder pensioenfondsen, familiekantoren, en hedgefondsen. Met $2,46 biljoen aan assets in beheer is Fidelity de uitgelezen kandidaat om de stemming onder ‘het slimme geld’ te peilen.

Bijna de helft (47%) van de ondervraagde investeerders ziet voor digitale assets een plek in hun investeringsportfolio. Over de manier waarop verschillende de meningen:

  • 72% wil in producten te investeren die zijn blootgesteld aan digitale assets.
  • 57% wil cryptovaluta direct aankopen.
  • 57% wil investeren in financiële producten die gebaseerd zijn op cryptobedrijven.

“Meer institutionele investeerders gaan aan de slag met digitale assets”, vertelt Tom Jessop, baas van Fidelity Digital Assets. “Soms direct, soms via een dienstverlener. De reden is dat de potentiële impact van blockchain op financiële markten steeds duidelijker zichtbaar wordt.”

Aantrekkelijk

Opvallend is dat veel respondenten digitale assets als ‘aantrekkelijk’ omschreven. Bijna 7 op de 10 noemde een eigenschap die hen naar deze asset class lokt, waaronder puur het gegeven dat het om innovatieve technologie gaat (47%), en de lage correlatie met andere asset classes (46%).

Onder de drempels om in digitale assets te investeren zien we drie ‘oude bekenden’: de beweeglijkheid van de prijs (volatiliteit), gebrek aan duidelijke regels, en het ontbreken van een ‘track record’ van de fundamenten en verdiensten van cryptovaluta.

“Er is nog veel werk te verzetten”, vertelt Jessop. “Zo moeten we er bijvoorbeeld voor zorgen dat we blockchaintechnologie en cryptovaluta beschrijven in termen die voor hen [grote investeerders] bekend zijn.”

Volgens Fidelity is de toename van het aantal transacties op het Bitcoin-netwerk een indicatie van een groeiend ecosysteem. “Financiële instellingen zijn zich nu veel bewuster van deze ontwikkelingen dan 6 of 12 maanden geleden. Een positief signaal voor interesse en adoptie”, sluit Jessop af.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.