Delphi Digital: Bitcoin heeft bodem bereikt en accumulatie gaat door

Onlangs kwam onderzoeksbureau Delphi Digital met haar laatste marktupdate. Daarin bevestigen ze berichten van anderen: Bitcoin heeft de bodem bereikt, en bevindt zich in de accumulatiefase. Dit zijn de hoofdpunten uit het onderzoeksrapport.

MarktBitcoin

Delphi Digital: Bitcoin heeft bodem bereikt en accumulatie gaat door
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

‘Bitcoin heeft bodem bereikt’

Dit statement is een follow-up van Delphi Digital’s voorspelling eind vorig jaar: in kwartaal 1 van 2019 zou Bitcoin de bodem hebben gezien. “We blijven geloven dat we de bodem hebben gezien”, lezen we in het rapport.

“Het aantal ‘holders’ van Bitcoin was op het moment van de koersbodem in december binnen 1% van het aantal holders ten tijde van de bodem van de vorige cyclus (januari 2015)”, vult Delphi Digital aan.

De uitspraak dat Bitcoin de bodem heeft gezien, leunt sterk op de zogeheten ‘Unspent Transaction Output’ — kortweg de UTXO. Om te begrijpen wat een UTXO is, kunnen we het best even een kort uitstapje maken naar het gebruik van contant geld.

Stel je koop een kop koffie en een stuk taart. De kosten: €10. Je betaalt met €50, en ontvangt twee biljetten van €20 terug. Met andere woorden: die €50 is besteed, en die twee €20-biljetten zijn onbesteed: de UTXO.

Stel nu dat je die twee €20-biljetten een jaar lang niet aanraakt. Je besluit het geld te laten staan, je bent een ‘holder’ van €20-biljetten geworden. Die periode wordt de UTXO-leeftijd genoemd. En dat is de data waar Delphi Digital z’n uitspraken op baseert. Anders dan met contact geld mogelijnk is, is de blockchain van Bitcoin te analyseren. Alle UTXO’s zijn te verzamelen, en zo ontstaan een beeld van de leeftijd van alle UTXO’s.

Hun conclusie: het aantal mensen dat hun bitcoins lange tijd (1 jaar of langer) vasthoudt neemt toe, en heeft het niveau bereikt van de vorige bodem. Het aankopen van BTC wordt lastiger. Kortom: we hebben de bodem gezien.

Accumulatiefase

Volgens Delphi Digital zit Bitcoin in de zogeheten accumulatiefase.

Een hoge beweeglijkheid (van de prijs) suggereert dat er veel speculanten op de markt actief zijn. Mensen die snelle winst willen boeken. Een lage beweeglijkheid wordt vaak gezien in een fase van consoldatie, van ongeloof, en accumulatie.

Een accumulatiefase wordt daarom vaak een overgangsfase genoemd. Een overgang van een dalende naar een stijgende trend. De sterke verkoopdruk neemt af, en het sentiment begint (daarom) te veranderen.

De conclusie van Delphi Digital komt overigens overeen met het geluid dat we recent van Adamant Capital hoorden. Het fonds van Tuur Demeester trok een soortgelijke conclusie, zij het gebaseerd op andere data.

Bitcoin in de schijnwerpers

“Bitcoin staat weer bovenaan de lijst van assets met de beste cijfers van dit jaar”, lezen we in het rapport. Wat het extra opvallend maakt, is dat deze cijfers zijn neergezet in een periode waarin andere risicovolle assets zich hersteld hebben.

Omdat wereldwijd de groeiverwachtingen naar beneden zijn en worden bijgesteld, staat Bitcoin in de schijnwerpers van investeerders die toch bovengemiddelde groei willen behalen. De periode waarop dit sentiment is gebaseerd (~4 maanden) is kort, maar het is voor Delphi Digital voldoende om het bij te laten dragen aan het sentiment van het rapport: hoop.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.