Project Libra: Facebook gaat op stablecoin gebaseerd betaalnetwerk lanceren

Afgelopen dagen is er nieuwe informatie over Facebook’s eigen digitale valuta binnengedruppeld. De stablecoin gaat een spilfunctie vervullen in Facebook’s gloednieuwe betaalnetwerk, volgens een WSJ-rapport. Dit zijn de vier takeaways.

Adoptie

Project Libra: Facebook gaat op stablecoin gebaseerd betaalnetwerk lanceren
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Project Libra

Volgens de Wall Street Journal (WSJ) wordt het project binnen de muren van Facebook ‘Project Libra’ genoemd. Het gaat om een stablecoin die gedekt is door overheidsgeld — een dollar of een euro bijvoorbeeld. De munt zou gebruikt gaan worden in een nieuw betalingsnetwerk.

Om tot de lancering van dat netwerk te komen, is Facebook naarstig op zoek naar bedrijven en mensen die daarbij kunnen helpen. Zo werd in februari bekend dat de social media-gigant het bedrijf Chainspace overgenomen heeft. Chainspace werkte aan een blockchainplatform voor betalingen en andere diensten. Volgens de WSJ kijkt Facebook nu ook naar bedrijven in de financiële sector.

Takeaways

Dit zijn de vier belangrijkste punten die aangesneden worden in het rapport van de WSJ.

In gesprek met Visa en Mastercard

Facebook werkt aan een gloednieuw betalingsnetwerk. Dat gaat dus verder dan enkel remittances, een scenario waarover eerder werd gerapporteerd. Facebook zou in gesprek zijn met Visa en Mastercard, grote betalingsverwerkers zoals First Data, en grote webshops, allemaal ter ondersteuning van de lancering van het eigen netwerk.

Op zoek naar $1 miljard

Facebook is volgens de WSJ op zoek zijn naar investeerders die geld willen steken in het betalingsnetwerk. In totaal moet er $1 miljard worden opgehaald, onder andere om als onderpand te dienen voor de stablecoin(s) die in gebruik worden genomen. Begin april schreven we voor het eerst over Facebooks zoektocht naar investeerders.

Lage gebruikskosten

Eén van de redenen waarom Facebook een eigen stablecoin hanteert, is om de kosten te verlagen die verkopers moeten dragen om bijvoorbeeld creditcard-betalingen te kunnen ondersteunen. Daarnaast is het een manier om onder de beweeglijkheid van andere (crypto)valuta uit te komen, zoals bitcoin en ether.

Gebruikers belonen

Eén van de usecases die door de WSJ wordt genoemd, is het belonen van mensen die advertenties kijken of goederen aankopen, vergelijkbaar met hoe loyaliteitspunten werken. Het geven van een financiële prikkel om advertenties te bekijken lijkt op het principe achter het Basic Attention Token (BAT), de munt die wordt gebruikt door webbrowser Brave.

Hoe dan ook, het heeft er alle schijn van dat de plannen van Facebook een stuk verder reiken dan enkel betalingen. Zou Anthony Pompliano dan toch gelijk krijgen?

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.