De Nederlandsche Bank (DNB) omarmt opkomende technologieën, ziet verbeterpunten blockchain

De afgelopen drie jaar heeft De Nederlandsche Bank (DNB) vier blockchain-prototypes ontwikkeld. Petra Hielkema, divisiedirecteur Betalingsverkeer bij DNB, noemt drie toepassingen en vier punten van kritiek.

Bedrijfsleven

De Nederlandsche Bank (DNB) omarmt opkomende technologieën, ziet verbeterpunten blockchain
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

We lazen over DNB’s experimenten met blockchaintechnologie op The Banker, een online magazine waarvan Financial Times (Londen) de eigenaar is. Zij spraken met Petra Hielkema, sinds 2017 divisiedirecteur Betalingsverkeer bij DNB.

Verbeterpunten

Tot dusver zijn de bevindingen van DNB “niet erg positief”, vertelt Hielkema. We gaan er vanuit dat we dat moeten duiden in de context van de hype die zich rondom blockchaintechnologie bevindt. “We vinden de technologie veelbelovend, maar er is meer innovatie nodig”, vult ze aan.

Dit zijn de belangrijkste verbeterpunten die Hielkema noemt:

  1. Gebrek aan ruimte (voor opslag van data).
  2. Hoog energieverbruik (en daarom inefficiënt).
  3. Onduidelijkheid of (en wanneer) een betaling écht verwerkt is.

Dat DNB met blockchain geëxperimenteerd heeft, werd in de loop van 2018 bekendgemaakt. Daarbij is het gebruik van op Bitcoin gebaseerde software getest, en door DNB zelf ontwikkelde technologie. In alle gevallen bleek het niet aan de eisen te voldoen die worden gesteld aan de infrastructuur voor financiële markten (FMI’s).

Toepassingen

Gegeven DNB’s huidige perceptie van blockchaintechnologie, ziet Hielkema er wel een rol voor weggelegd in de context van internationale betalingen.

“In markten met efficiënte betalingssystemen, zoals in Nederland, biedt blockchain weinig voordelen”, vertelt Hielkema. “Maar DLT [blockchain] kan wel voor de broodnodige efficiëntie zorgen in grensoverschrijdende betalingen en een aantal binnenlandse markten.”

Daar raakt Hielkema een goed punt. Anders dan in veel andere landen, beschikt Nederland over een redelijk efficiënt betalingsnetwerk. We kunnen nagenoeg overal digitaal betalen, en de transactie is vaak binnen enkele seconden verwerkt. Online kunnen de meeste mensen uit de voeten met iDEAL, en met toepassingen als Tikkie zijn ‘P2P’-betalingen mogelijk.

Naast grensoverschrijdende betalingen ziet Hielkema toepassingen op het gebied van ‘asset tokenization’ en rondom de inzet van smart contracts.

Cryptovaluta

Logischerwijs heeft DNB betalingen als toepassing onder de loep gelegd. Een onderbelicht (of helemaal onbelicht) aspect van blockchaintechnologie is dat er geen centrale partij meer nodig is om het betalingsverkeer te organiseren. Juist dat is de reden dat veel mensen voor valuta als Bitcoin kiezen.

Baas over eigen geld — het domein dat voorheen enkel bestuurd werd door financiële instellingen en overheden. Je kunt je afvragen of je überhaupt naar blockchaintechnologie moet kijken als je als centrale partij processen gaat automatiseren.

Het idee dat mensen banken niet (meer) vertrouwen komt niet uit de lucht vallen. Uit onderzoek van Facebook blijkt dat de millenials (generatie Y) geen vertrouwen hebben in financiële instellingen: “Maar 53% van de millenials zegt niemand te hebben voor financieel advies. Slechts 36% praat met hun ouders over geld, en maar 8% vertrouwt financiële instellingen.”

Onderwerpen waar we graag eens met DNB van gedachten over zouden wisselen!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.