Deloitte aan de slag met blockchain van VeChain

Deloitte heeft een platform van DNV GL verplaatst van een (besloten) Ethereum-omgeving naar VeChain’s publieke blockchain. Het had een VeChain-primeur tot gevolg: het verwerkte meer transacties in 24 uur dan Bitcoin deed. Zijn er kanttekeningen?

Bedrijfsleven

Deloitte aan de slag met blockchain van VeChain
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

De berichtgeving rondom deze migratie kwam op gang nadat een Reddit-bericht in populariteit steeg. Voor het eerst werden er in een tijdsbestek van een dag op het netwerk van VeChain meer transacties verwerkt dan op het netwerk van Bitcoin. Op 27 april verwerkte Bitcoin 359.008 transacties, en VeChain 396.600.

Migratie van DNV GL

De oorzaak van al die transacties blijkt de migratie van een platform van DNV GL te zijn geweest. Deloitte’s EMEA Blockchain Lab bleek DNV GL’s software te migreren van een Ethereum-implementatie naar VeChain.

“We hebben dit weekend meer transacties geschreven dan Bitcoin door te migreren van Ethereum naar VeChain”, schrijft Cillian Leonowicz, directeur bij Deloitte, op LinkedIn. “Een mooie mijlpaal voor ons EMEA Blockchain Lab, VeChain, en het DNV GL-platform.”

Ook Deloitte CTO Antonio Senatore blijkt tevreden: “Dit is wat we adoptie noemen, en het is slechts het begin.” Mooie woorden, en voor VeChain (terecht) goede publiciteit.

Kanttekeningen

Maar, er zijn wat kanttekeningen op z’n plaats. In de (crypto)media is dit uitgelegd alsof Deloitte al z’n werk op Ethereum naar VeChain aan het verplaatsen is. Daar is geen sprake van. De berichtgeving forceerde Leonowicz om erop te reageren:

“Een aantal interessante berichten vandaag over dat we platforms zouden ‘wegdoen’...”, schrijft Leonowicz. “EMEA Blockchain Lab is platform agnostisch. Voor deze usecase hebben we het meest geschikte platform gekozen. [...] Voor andere toepassingen zijn andere platforms beter geschikt, zoals Ethereum, Hyperledger, Corda, etcetera. Maar bedankt voor de publiciteit mensen!”

Dat DNV GL naar VeChain overstapt is eveneens geen verrassing. Zo lazen we begin 2018 al over een samenwerking tussen deze twee bedrijven. Dat Deloitte in dit geval op VeChain uitkomt, was waarschijnlijk al vrij vroeg in het proces bekend.

Tenslotte moet er bij het aantal transacties vermeld worden, dat het hoge aantal het gevolg is van een migratie, en niet van daadwerkelijk gebruik. Ja, transacties zijn transacties, maar de piek was te verwachten in het proces van het overzetten van gegevens.

VeChain voor enterprises

Dat is hoe VeChain zich positioneert. Een kant-en-klare oplossing voor gebruik door grote bedrijven. En in dat licht zien we steeds vaker berichtgeving waarmee aangetoond wordt dat VeChain voet aan de grond krijgt. Ook het werk van Deloitte en DNV GL draagt daar aan bij.

Kortom: ja, er zijn kanttekeningen, maar dat maakt de berichtgeving zeker niet betekenisloos. De opmerkingen van Deloitte-bestuurders zijn veelzeggend, en VeChain weet bekende namen aan zich te verbinden. Wat dat betreft krijgt het bedrijf een steeds gewichtiger portfolio.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.