Amerikanen kunnen belastingteruggaaf laten uitbetalen in Bitcoin

In Amerika hebben belastingbetalers nu de optie om een eventuele teruggaaf uit te laten betalen in Bitcoin. Fiscaal dienstverlener Refundo biedt de mogelijkheid aan in samenwerking met BitPay. Dit is hoe het werkt.

AdoptieBitcoin

Amerikanen kunnen belastingteruggaaf laten uitbetalen in Bitcoin
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Bitcoins via de belastingdienst

Nagenoeg overal ter wereld wordt belasting ingehouden op je inkomen. Ook in de Verenigde Staten. En als je geluk hebt, krijg je na je aangifte wat terug: je hebt meer betaald dan nodig. In de VS kan je ervoor kiezen om die teruggaaf in bitcoins uit te laten keren.

Om dit mogelijk te maken, hebben betalingsverwerker BitPay en fiscaal dienstverlener Refundo de handen ineen geslagen. “Refundo biedt al diverse mogelijkheden aan belastingbetalers om de teruggaaf veiliger, sneller, en makkelijker te ontvangen”, vertelt Roger Chinchilla, CEO van Refundo, in het persbericht. “Bitcoin toevoegen was voor ons een logische stap, omdat onze klanten vaak geen traditionele bankrekening hebben.”

Belastingbetalers moeten een uniek rekeningnummer opgeven bij de belasting, een uitgebreid KYC-proces doorlopen, en uiteraard een Bitcoin-adres achterlaten. De IRS (de Amerikaanse belastingdienst) maakt de teruggaaf over naar BitPay, de dollars worden geconverteerd naar bitcoins en voilá — je hebt bitcoins ontvangen ‘van de belastingdienst’.

Cryptobelastingen

In Nederland zijn cryptovaluta onderdeel van je vermogen, en dus moet je er belasting over betalen. Afhankelijk van de manier waarop je de cryptovaluta hebt verkregen, gaat het om inkomsten- of vermogensbelasting.

De afgelopen jaren zijn er diverse diensten en producten op de markt gekomen om de combinatie van cryptovaluta en belastingaangifte te versimpelen. Er zijn landen waar iedere transactie belast is, en je kunt je voorstellen dat de administratie in dat geval een stuk ingewikkelder is dan bij ons. Voor de Amerikaanse markt kwam Coinbase bijvoorbeeld met TurboTax-integratie. En Ernst & Young ontwikkelde een tool voor investeerders om het verzamelen van transacties makkelijker te maken.

Ook het betalen van belastingen kan inmiddels op diverse plekken met bitcoins. Het meest recente bericht daarover kwam vanuit Canada. De gemeente Innisfil (36.000 inwoners) accepteert Bitcoin voor de betaling van de onroerendezaakbelasting. Andere cryptovaluta worden in de toekomst mogelijk toegevoegd.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.