Geld verdienen met autorijden: Jaguar betaalt MIOTA (IOTA) voor delen data

Jaguar Land Rover, de grootste autofabrikant van Groot-Brittannië, komt met een interessant experiment. Het geeft bestuurders van z’n auto’s de mogelijkheid MIOTA te verdienen als beloning voor het delen van data. Dit is hoe het werkt.

Adoptie

Geld verdienen met autorijden: Jaguar betaalt MIOTA (IOTA) voor delen data
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Auto’s voorzien van “smart wallet”

Via Reuters heeft Jaguar bekendgemaakt dat het een aantal auto’s heeft voorzien van “smart wallet”-technologie. Hiermee worden bestuurders van auto’s van de fabrikant beloond voor het delen van “nuttige gegevens, waaronder data over filevorming of verzakkingen in wegen”.

Bestuurders kunnen ook beloningen verdienen als de auto deelneemt aan een car sharing-programma. De verdiende MIOTA-tokens kunnen gebruikt worden om voor diensten van derden te betalen, waaronder tol-, parkeer-, en oplaadkosten.

Het onderliggende doel van het experiment: “het elimineren van uitstoot, ongevallen, en verstopping”.

Gebaseerd op IOTA-netwerk

Op dit moment zijn twee modellen voorzien van de benodigde software: de Jaguar F-PACE en de Range Rover Velar. De MIOTA-tokens horen bij het netwerk van IOTA. De verwachting is dat verdiende tokens ook ingewisseld kunnen worden voor andere valuta, maar de werking van de wallet van de auto is nog niet bekend.

IOTA is een bekende speler op de automarkt. Vorig jaar sloot IOTA een deal met ElaadNL betalingen mogelijk te maken met cryptovaluta. Daarnaast heeft het samengewerkt met andere autofabrikanten, waaronder Audi.

Voor IOTA is dit wederom een mooie deal. “De technologie kan eenvoudig worden geïmplementeerd in andere modellen”, vertelt Dominik Schiener, medeoprichter van IOTA. “IOTA wil samenwerken met verschillende spelers. Er is daarom geen Jaguar-coin, BMW-coin, maar één universele token voor deze machine-economie.”

Kritiek

Er worden ook kritische noten geplaatst. Dat is overigens geen uitzondering — vrijwel iedere ‘grote aankondiging’ krijgt ermee te maken. Regelmatig blijkt het puur een polemiek te zijn tussen voor- en tegenstanders van een project.

Ditmaal is het gericht op veiligheid:

Lopp waarschuwt voor het risico van het gebruik van gloednieuwe technologie in kritieke systemen. Bijvoorbeeld het besturingssysteem van een auto. Enigszins voorbarig, want details over de technische implementatie zijn onbekend.

Bovendien snijdt het mes aan twee kanten. Men ziet graag dat ‘internetgeld’ in gebruik genomen wordt, maar wil de problemen die daarvan (onherroepelijk) het gevolg zijn niet onder ogen zien.

Hoe dan ook: de aankondiging heeft MIOTA-holders in ieder geval geen windeieren gelegd. Sindsdien is de waarde van de munt meer dan 20% gestegen.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.