Saudi British Bank (SABB) lanceert betaalnetwerk op basis van technologie Ripple

Eén van de vijf grote banken in Saoedi-Arabië – Saudi British Bank – heeft een betaalnetwerk gelanceerd op basis van Ripple’s technologie. De Indiase rupee is de eerste valuta waarmee gewerkt kan worden.

AdoptieRipple

Saudi British Bank (SABB) lanceert betaalnetwerk op basis van technologie Ripple
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

De Saudi British Bank (SABB), een dochteronderneming van bankreus HSBC, heeft een nieuw netwerk voor internationale betalingen gelanceerd. Het is gebaseerd op Ripple-technologie, lezen we in het persbericht

SABB kondigde het nieuws aan tijdens de Financial Sector Conference, die op 24 en 25 april werd gehouden in Saoedi-Arabië. Het was de eerste editie van deze conferentie, die in de markt is gezet als ‘belangrijk financieel evenement in het Midden-Oosten’.

Meer dan een jaar in ontwikkeling

SABB was één van de eerste banken die zich aan Ripple verbond. Dat was al in januari 2018, onder de vlag van de Saudi Arabian Monetary Authority (SAMA). Sindsdien is er gewerkt aan het recent gelanceerde betaalnetwerk.

In eerste instantie wordt er één fiatvaluta ondersteund: de Indiase rupee. Niet gek, aangezien er veel Indiërs werkzaam zijn in Saoedi-Arabië, overigens soms onder erbarmelijke omstandigheden. De eerste (test)betaling is in december 2018 uitgevoerd.

Geen melding van XRP

Volgens Majed Najm, bestuurder bij SABB, is deze stap “een poging van de bank om z’n klanten goede diensten te leveren, en gebruik te maken van de nieuwste (beschikbare) technologie”. Er is gekozen voor Ripple om “klanten een snellere, veilgere, en transparantere betaaldienst te bieden”.

We gaan er vanuit dat er geen XRP bij de ingebruikname van het netwerk betrokken is. Noch over Ripple’s eigen munt, noch over xRapid wordt in de berichtgeving gesproken. Dat neemt niet weg dat iedere xCurrent-klant aan Ripple de mogelijkheid biedt om op een later moment alsnog op xRapid aan te sturen.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.