CEO van Bitfinex e-mailt handelaars: “We zijn een goede speler in de cryptowereld”

Het Bitfinex-debacle heeft CEO Jean Louis van der Velde ertoe gebracht een e-mail te sturen aan alle Bitfinex-handelaars. “We horen bij de goeden van de cryptowereld”, spreekt hij z’n klanten toe. Dit is wat Bitfinex vertelt.

Exchange

CEO van Bitfinex e-mailt handelaars: “We zijn een goede speler in de cryptowereld”
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Van der Velde reageert naar aanleiding van de problemen bij Bitfinex en Tether die recent door de rechtbank van New York op tafel zijn gelegd. Zijn reactie in het kort: niets aan de hand, het zijn vooral valse beweringen, en over het geld maken we ons geen zorgen.

Het is opvallend dat van der Velde zelf in de pen is geklommen. De Nederlandse CEO van zowel Tether als Bitfinex treedt vrijwel nooit in de publiciteit. Een gegeven dat regelmatig in de media langs is gekomen en vaak als dubieus is bestempeld.

$850 miljoen is niet ‘kwijt’

Aldus van der Velde. “In het bijzonder willen we jullie ervan verzekeren dat het idee dat we $850 miljoen ‘kwijt’ zijn volstrekt onjuist is”, schrijft de CEO. “We hebben vernomen dat het bedrag in beslag genomen is in verschillende jurisdicties, waaronder Polen, Portugal, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.”

Met andere woorden, volgens van der Velde heeft Bitfinex geen toegang tot het geld, maar weet het wel waar het gestald staat. Geen probleem, want “we hebben er het volste vertrouwen in dat we met overtuigende argumenten kunnen komen om het geld terug te halen”.

Het is niet uitgesloten dat het Bitfinex lukt om de miljoenen terug te krijgen, of een deel ervan. Maar dat een bedrijf waarin grote geldstromen rondgaan überhaupt in deze situatie is beland, is ronduit discutabel. Over de blootgelegde interactie tussen de bankrekeningen van Tether en Bitfinex wordt niet gesproken. Hopelijk geeft de New Yorkse rechtzaak hier meer duidelijkheid over.

The good guys

In de tweede helft van de e-mail verandert van der Velde de toon en spreekt ons persoonlijk aan. “Ik neem contact op om te vertellen dat wij bij de goeden horen van de cryptowereld”, vertelt van der Velde. “En we handelen altijd in jouw belang. De klant is onze eerste prioriteit.”

“In de dagen die voor ons liggen, doemen er mogelijk vragen op. Geef ze vooral aan mij of andere leden van het management team door”, schrijft van der Velde in de afronding. Hoe die vragen direct bij van der Velde afgeleverd kunnen worden, is onduidelijk. Maar het Openbaar Ministerie van New York zal de opdracht ongetwijfeld ter harte nemen. 

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Dit artikel heeft deze tags

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.