BMW werkt met VeChain aan blockchain-applicatie tegen kilometerfraude

Volgens BMW kost fraude met kilometerstanden van auto’s jaarlijks meer dan 6 miljard dollar. Hoog tijd om daar wat aan te doen. Samen met VeChain (VET) werkt de autofrabrikant aan VerifyCar, een blockchainapplicatie tegen kilometerfraude.

Adoptie

BMW werkt met VeChain aan blockchain-applicatie tegen kilometerfraude
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Cihan Albay, IT-leider van BMW’s IT-kantoor in Singapore, sprak over VerifyCar op de VeChain Summit in San Francisco. VeChain is onderdeel geweest van BMW’s Startup Garage, en van daaruit werken de bedrijven al een tijdje samen.

VeChain heeft een publieke blockchain — VeChainThor — gericht op enterprises. Van origine komt het bedrijf uit China, maar tegenwoordig is het moederbedrijf gevestigd in Singapore. Onder de enterprise-klanten zien we namen als autobedrijf BYD, het Chinese overheidsbedrijf PICC, en verzekeraar DNV GL.

VerifyCar: in actie tegen kilometerfraude

Het sjoemelen met kilometerstanden is een groot probleem, stelt Albay. “In Duitsland is bij 1 op de 3 verkochte auto’s gerommeld met de kilometerteller”, vertelt hij. Waarom? Omdat het lucratief is. “De gemiddelde impact op de prijs van de auto is €3.000. Jaarlijks is de schade zo’n €6 miljard”, vult Albay aan.

Het idee is dat iedere interactie met de auto als hash op de blockchain wordt opgeslagen. Van het vervangen van een filter, tot aan de jaarlijkse beurt. Er moet zo een onwijzigbare audit trail ontstaan. Ook data uit externe bronnen moet eraan bijdragen. Denk aan gegevens van de verzekeraar. Of gegevens die via de SIM-kaart van de auto periodiek wordt opgestuurd.

De verzamelde data wordt opgeslagen op een besloten omgeving — een “secure private server”. Een hash van de gegevens wordt weggeschreven naar de blockchain. Die hash kan gebruikt worden om de autogegevens te verifiëren.

BMW’s blockchaintoepassingen

De Duitse autofabrikant onderzoekt het gebruik van blockchain in drie gebieden: mobiliteit, supply chain, en toepassingen voor klanten en consumenten.

Albay legt uit dat BMW vier criteria hanteert om te bepalen of iets geschikt is voor blockchaintechnologie:

  1. Er moeten meerdere verschillende organisaties en deelnemers deelnemen aan het proces.
  2. Data moet geverifieerd zijn.
  3. Er zijn processen bij betrokken die gecontroleerd worden door tussenpersonen.
  4. Het moet duidelijke waarde hebben voor BMW en in lijn liggen met BMW’s strategie.

Hoe de data precies geverifieerd wordt, bijvoorbeeld in de context van VerifyCar, is onduidelijk.

VeChain ToolChain

Donderdag kwam VeChain naar buiten met het bericht dat het een nieuw platform heeft gelanceerd: ToolChain. Het is een Blockchain-as-a-Service (BaaS) platform, waarmee drie problemen worden opgelost die volgens VeChain in de weg staan bij de adoptie van blockchaintechnologie: hoge kosten, complexiteit, en een gebrek aan professionals die de technologie begrijpen.

Leuk detail is dat er een ToolChain-koffer bij geleverd kan worden. Daarin vind de klant door VeChain geselecteerde hardware die nuttig kan zijn bij de toepassing van de nieuwe technologie. Denk aan een QR-code orinter, IoT-apparaten, en NFC-schrijvers.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.