Rechtbank New York start rechtzaak tegen Bitfinex en Tether op verdenking van fraude

Donderdag heeft de New Yorkse openbaar aanklager een proces aangespannen tegen iFinex Inc. Het bedrijf achter Bitfinex en Tether zou een verlies van $850 miljoen hebben willen verbergen. Het blijkt de start van een reeks dubieuze gebeurtenissen.

Veiligheid

Rechtbank New York start rechtzaak tegen Bitfinex en Tether op verdenking van fraude
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Bitfinex en Tether hebben samen een lange historie van geruchten en beschuldigingen. Hebben beide partijen dezelfde oprichters en bestuurders? Ja, bleek uit de gelekte Paradise Papers. Waren ze betrokken bij de manipulatie van de prijs van Bitcoin? Nog geen oordeel.

En dan de dekking van stablecoin Tether door echte dollars. Al ruim een jaar wordt eraan getwijfeld. In juni 2018 kwam Tether met het eerste rapport dat voldoende banksaldo zou bevestigen. In december 2018 bevestigde Bloomberg dat de reserves in orde zijn.

Openbaar aanklager Letitia James is deze week een volgend hoofdstuk begonnen. Bitfinex zou 850 miljoen dollar zijn kwijtgeraakt, en heeft om het gat te dichten gebruik gemaakt van de bankrekening van Tether, waar het intussen 700 miljoen zou hebben geleend.

Volgens de verklaring heeft Bitfinex de 850 miljoen overgemaakt aan Crypto Capital, een betalingsverwerker die ook voor andere exchanges werkt, waaronder de failliet verklaarde QuadrigaCX.

Uit onderzoek van CoinDesk blijkt dat dit in oktober 2018 al een en ander speelde tussen Bitfinex en Crypto Capital. Verschillende klanten van Bitfinex meldden toen dat het opnemen van geld weken duurde. Crypto Capital kreeg daarvan de schuld. Crypto Capital beweerde dat er 851 miljoen in beslag zou zijn genomen door buitenlandse overheden.

Hoe dit precies zit is nog onduidelijk. In elk geval is toen besloten om geld van Tether te gebruiken om het gat te dichten. En dat is volgens de staat New York mogelijk niet in orde.

Gevolgen in de markt

Vannacht daalde de koers van Bitcoin scherp van $5500 naar $4963 op Coinbase. Intussen is de koers gestabiliseerd rond $5150. Deze daling wordt toegeschreven aan deze ontwikkelingen.

Interessant om op te merken is dat de koers van Tether ook flink is gedaald, wat voor een stablecoin problematisch is. De koers stond de laatste tijd iets boven de dollar, en is gezakt tot rond de $0,97.

Daardoor is de koers van Bitcoin op de USDT-gebaseerde exchanges (Bitfinex, Binance, Poloniex) anders dan op de USD-gebaseerde exchanges (Coinbase, Bitstamp, Bittrex).

Ook dit hebben we eerder gezien. In oktober 2018 crashte Tether naar ruim onder de $0,90 en heeft daarna lange tijd rond de $0,97 gezeten.

Reactie van Bitfinex

Vanmorgen heeft Bitfinex kort gereageerd op de aanklacht. De openbaar aanklager zou te kwader trouw handelen en Bitfinex onterecht zwart willen maken:

Eerder vandaag publiceerde het kantoor van de openbaar aanklager van New York een gerechtelijk bevel - zonder kennisgeving of een hoorzitting - in een poging om Bitfinex en Tether te dwingen bepaalde documenten te verstrekken.

Deze documenten zijn te kwader trouw geschreven en zijn doorzeefd met valse beweringen, waaronder de vermeende $ 850 miljoen "verlies" bij Crypto Capital. Het tegendeel is waar. We hebben vernomen dat dit bedrag bij Crypto Capital niet kwijt is, maar in beslag is genomen en wordt vastgehouden.

We zetten alle rechtsmiddelen in om die fondsen vrij te krijgen. Helaas lijkt het kantoor van de openbaar aanklager van New York erop gericht om deze inspanningen te ondermijnen, ten koste van onze klanten.

Dubbele standaard

Caitlin Long plaatste een tweetal interessante opmerkingen op Twitter.

Waar Bitfinex nu van beschuldigd wordt is niet uniek in de financiële wereld. Alleen daar wordt er altijd heel voorzichtig mee omgegaan om dat men geen paniek wil in de markt. En nu dumpt zo'n openbaar aanklager zomaar een bericht in de markt zonder bewijs of zelfs wederhoor. Men hanteert kennelijk een dubbele standaard

Een terechte toevoeging is dat de bal nu bij exchanges ligt om ondubbelzinnig te bewijzen dat ze solvabel zijn en voldoende reserves hebben.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Dit artikel heeft deze tags

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.