‘Iedereen naar de gevangenis, behalve ik’, Bitcoin SV-voorman Craig Wright reageert

Recent hebben Bitcoin SV en vlagvoerder Craig Wright flink onder vuur gelegen. En daar is Wright niet van gediend. “Bijtijds zal CZ weg zijn (of in de gevangenis)”, lezen we in een vurig epistel. Dit is wat Wright te zeggen heeft.

Markt

‘Iedereen naar de gevangenis, behalve ik’, Bitcoin SV-voorman Craig Wright reageert
0%
De redactie
Door De redactie

Uit de brief aan de cryptowereld is duidelijk op te maken dat de heisa van afgelopen weken Wright niet in de koude kleren is gaan zitten. Hij is boos, en opent met: “Veel mensen in de ‘bucket shop’ – sorry, de ‘cryptocurrency exchange’-industrie — willen me weg hebben”. Een bucket shop verwijst naar een verkoper of makelaar met een slechte reputatie.

‘Niet weg te krijgen’

Voor Wright zelf een feit, en voor veel anderen een vervelende constatering. Wright kwam steeds vaker in de spotlights te staan rondom en na de creatie van Bitcoin SV. Samen met Calvin Ayre werd hij (informeel) de leider van BSV, met een beperkte maar vocale groep aanhangers.

Wright stelt dat Bitcoin SV op de achtergrond hard aan het werk is. “Tegen het eind van het jaar hebben we hopelijk 1.000 patenten gepubliceerd. Die patentfamilies gaan ons op grote voorsprong zetten. Kijk, we publiceren niet direct. Anderen wel, wij niet, omdat we niet willen onthullen waar we mee bezig zijn.”

“Terwijl een aantal bedrijven leren te zwemmen, zijn wij nieuwe technologie aan het bouwen waarmee alles radicaal verandert”, vervolgt Wright. “Sterker nog, een aantal van de patenten die we ontwikkelen kunnen ieder tot duizenden applicaties leiden.”

Voor Wright is het daarom een feit: hij gaat nergens naartoe. En daarmee verwijst hij naar de titel van zijn brief: “The immovable”.

Bitcoin’s bestaansrecht

Wright vervolgt met een uitvoerige beschrijving van de reden “waarom hij Bitcoin (BTC) gemaakt heeft”. Ja, hij stelt nog eens dat hij de enige echte Satoshi Nakamoto is.

“Ik heb het gemaakt om wereldwijde scams te stoppen. Om orde in de chaos te brengen. Bedankt dat jullie me helpen met de groei ervan”, schrijft Wright.

Het woord scams verwijst naar in Wright’s ogen malafide bedrijven en criminele groepen. “Het was ontworpen om Web Money, Liberty Reserve (LR), en groepen criminelen uit de wereld te helpen.”

Eén probleem hiermee is dat de Satoshi waarvan bekend is dat hij aan Bitcoin ontwikkelde helemaal niet tegen LR was. Hij wilde er zelfs mee integreren, omdat het “zou helpen om bitcoins waarde te geven”.

Dreigementen

Afijn, detail, zal Wright denken. Hij sluit af met een aantal ferme uitspraken.

“De exchanges die weg denken te komen [met illegale praktijken] begrijpen het niet goed. Ze zijn makkelijk neer te halen en hun assets makkelijk te confisceren. De illegale ‘bucket shops’ gaan binnenkort verdwijnen”, schrijft Wright, mogelijk nog steeds uit woede op Binance.

“Bijtijds zal CZ [de CEO van Binance] weg zijn (of in de gevangenis). Deze dwazen haten het idee van één grootboek. Ze willen meer fraude plegen dan Enron in een millenium voor elkaar zou kunnen krijgen”, gaat hij verder. Ook Roger Ver moet het ontgelden en wordt de gevangenis in gewenst.

En dat is uiteindelijk het moraal van het verhaal: iedereen de gevangenis in, behalve Wright. Want hij blijft — het is tenslotte zijn industrie. Toch?

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

De redactie

De redactie

De gehele redactie van LekkerCryptisch, met Peter Slagter als hoofdredacteur. Wordt gebruikt als auteur voor artikelen als het een inspanning betreft van de redactie als geheel. Eventuele vragen kunnen gesteld worden aan Peter.