Haven van Rotterdam zet in op blockchain, werkt aan handelsplatform voor energie

Rotterdam wil ’s werelds slimste haven zijn. En daarom is het bezig met blockchain, om sectoroverstijgende oplossingen te ontwikkelen. De eerste toepassingen van dochterbedrijf BlockLab krijgen steeds meer vorm. Hier wordt aan gewerkt.

Adoptie

Haven van Rotterdam zet in op blockchain, werkt aan handelsplatform voor energie
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

BlockLab

Recent schreven we over Samsung Deliver, een project waar de Rotterdamse haven bij betrokken is. Uit een recente publicatie blijkt dat het havenbedrijf een flinke vinger in de pap heeft en een drijvende kracht is achter de totstandkoming van het nieuwe Samsung-merk.

BlockLab is een dochteronderneming van de Haven van Rotterdam, en is samen met de Gemeente Rotterdam opgericht. Het bedrijf richt zich onder leiding van Aljosja Beije en Janjoost Jullens op twee domeinen: logistiek en energie.

Vertrouwen

“Waarom is blockchain nodig?”, is een veelgestelde vraag. Ze horen hem bij BlockLab kennelijk ook regelmatig. “Blockchain is zeker niet de oplossing voor alle problemen, maar elimineert wel het gebrek aan vertrouwen dat oplossingen in de weg staat”, vertelt BlockLab.

Wat Beije betreft is blockchain de hype voorbij. “We zagen veel mislukte ‘Proof of Concepts’ bij overheden. Maar het is lastig om een decentrale oplossing te implementeren bij een organisatie die per definitie centraal is ingericht”, vertelt hij. “En ja, veel oplossingen zijn in principe ook mogelijk zonder blockchain. Maar waar zijn die oplossingen dan? Blockchain is zeker niet de oplossing voor alles, maar kan wel het probleem van vertrouwen tackelen dat oplossingen in de weg staat.”

Het klinkt ons bekend in de oren. Nog niet zo lang geleden schreven we zelf over het nut van blockchaintechnologie. Door veiligheid en transaparantie in te brengen, zorgt blockchain voor vertrouwen. En dat maakt het tot een ideale procesveranderaar. Het zorgt voor beweging, waar andere oplossingen daarin faalden.

Logistiek en energie

De Rotterdamse haven ziet vooral heil in het gebruik van blockchain voor zogeheten sectoroverstijgende toepassingen. Bij dat soort toepassingen zijn processen gemoeid waarbij partijen uit verschillende sectoren betrokken zijn. Dan is samenwerking niet vanzelfsprekend.

Logistiek en energie zijn twee voorbeelden van dit soort domeinen. “Daarom is het gebruik van blockchain er kansrijk”, lezen we in het artikel van het havenbedrijf.

Samen met S&P Global Platts werkt BlockLab aan een platform dat vraag en aanbod van energie op elkaar afstemt. Een slim handelsplatform kan prijsprikkels geven om het gedrag van een aanbieder of afnemer van energie te beïnvloeden. Essentieel, want de zon en de wind kan je niet aan- of uitzetten. Het balanseren van het energienetwerk wordt daarom steeds complexer.

“Met blockchain kunnen we dat handelsplatform veilig en efficiënt inrichten. Bovendien kunnen we de handel automatiseren door ‘smart contracts’ op te stellen. Denk aan de mogelijkheid om automatisch energie uit een opgeladen batterij te gaan gebruiken als de energieprijs boven een bepaalde waarde komt”, vertelt Jullens.

De volgende stap

Het energieplatform is al klaar voor gebruik. De komende maanden volgt een praktijktest. Dat gebeurt op een speciaal daarvoor ingericht terrein — het Innovation Dock in Rotterdam. “Dat is het eigen terrein met slimme energiemeters van het havenbedrijf”, legt Jullens uit.

Over het product Deliver hebben we dinsdag uitgebreid geschreven. Samen met ABN Amro en Samsung gaat BlockLab verschillende praktische applicaties ontwikkelen. Beije maakt in die context de vergelijking met de functie van een notaris. En — toeval of niet — dat maakt een mooie brug naar de functie van het notariaat in een digitale samenleving.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.