China’s eerste blockchain-notaris opent deuren in Peking

Onlangs opende de eerste blockchain-notaris z’n deuren in de hoofdstad van China. Het notariskantoor noemt het zelf “het begin van het tijdperk van blockchain-notarissen”. Moeten klassieke notarissen vrezen voor hun baan?

Bedrijfsleven

China’s eerste blockchain-notaris opent deuren in Peking
0%
De redactie
Door De redactie

In het (online) Volksdagblad van China lazen we recent dat de eerste blockchain-notaris z’n deuren heeft geopend. Het gaat om CITIC, een notariskantoor gevestigd in Peking, de hoofdstad van China.

De directeur van CITIC stelt in een toespraak dat blockchain het vak van de notaris aanvult. “De blockchainnotaris maakt gebruik van de waarde van notarieel werk en de kracht van blockchaintechnologie”, vertelt Wang Mingliang. 

In de loop van 2018 werd vanuit China bekendgemaakt dat gegevens die staan opgeslagen op een blockchain onder bepaalde voorwaarden ‘juridisch erkend’ zijn. Met andere woorden: China staat blockchainverificaties toe als bewijs in rechtszaken.

Notaris verdwijnt niet

In Nederland bespeuren we een soortgelijke houding ten aanzien van blockchaintechnologie. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie is actief op zoek naar het raakvlak tussen de notaris en nieuwe technologie.

“Blockchain is voor ons namelijk een gereedschap om onze vertrouwensdiensten makkelijker efficiënter en daardoor uiteindelijk goedkoper te kunnen aanbieden”. vertelt KNB-bestuurslid Bart Versteeg. “Het notariaat behoort in die zin tot een voorhoede die concreet met blockchain aan de slag is.”

In juni 2017 schreef (PDF) advocatenkantoor CMS uitgebreid over de potentie van blockchain om de juridische wereld te veranderen. CMS trekt te conclusie dat blockchain “vooral toegevoegde waarde heeft bij het tregistreren van transacties en overeenkomsten”. Maar, dat kan pas na een wetswijziging. Tot die tijd is de notariële akte nog niet vervangbaar door een digitale variant.

Oren en ogen open houden

Wat opvalt is dat de juridische sector in Nederland zich niet zomaar door de tijd laat inhalen. Toch is er altijd het risico dat er teveel vanuit de status quo wordt gedacht.

Zo noemen sommige notarissen zichzelf onmisbaar bij de aankoop van vastgoed. Maar de Belgische Maka de Lameillieure vertelde tegenover VRT dat de overdracht van het huis van haar ouders “binnen twee uur geregeld was”.

“Enkel bij het inbrengen van de documenten in dat systeem is er een notaris aan te pas gekomen om alles te valideren. Vanaf dan was hij niet meer betrokken. De totale transactiekosten luidden 162 euro”, aldus De Lameillieure.

Het is de vraag of uiteindelijk nog een poortwachter nodig is voor dit type processen. Zeker als iemand zichzelf kan authenticeren met een vooraf goedgekeurde digitale identiteit is dat niet eens zo vergezocht.

Voor nu nog geen wolkje aan de lucht. In Nederland heb je bij de aankoop van vastgoed nu eenmaal het Kadaster en notarissen nodig. Voordat dat helemaal is veranderd, heeft de sector voldoende tijd gehad om zich aan te passen.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

De redactie

De redactie

De gehele redactie van LekkerCryptisch, met Peter Slagter als hoofdredacteur. Wordt gebruikt als auteur voor artikelen als het een inspanning betreft van de redactie als geheel. Eventuele vragen kunnen gesteld worden aan Peter.