Samsung Deliver: blockchain software voor de transportsector

Vorig jaar oktober startten Samsung SDS, ABN Amro, en de Rotterdamse haven een blockchain-pilot rond containerlogistiek. Dat was kennelijk de moeite waard, want daaruit is een nieuw product ontstaan: Samsung Deliver. Dit is erover bekend.

Adoptie

Samsung Deliver: blockchain software voor de transportsector
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Het doel van de pilot was om een blockchainplatform te bouwen ter vervanging van alle papieren (administratieve) processen die bij containervervoer komen kijken, aldus het persbericht toentertijd. “Het transporteren, volgen en financieren van goederen en diensten moet even makkelijk kunnen als het online bestellen van een boek”, lezen we daarin.

Samsung Deliver

De pilot betrof zogeheten multimodaal goederenvervoor. Dat is een transportketen waarbij goederen met meerdere vervoermiddelen (de zogheten ‘modaliteiten’) worden getransporteerd. In eerste instantie waren daar drie partijen bij betrokken: Samsung SDS, ABN Amro, en de haven van Rotterdam.

Op 10 april heeft Samsung SDS, de IT-tak van Samsung, een trademark ingediend bij de BOPI. Dat is het bureau waar intellectueel eigendom geregistreerd kan worden in de Benelux. Zowel de naam als het logo is vastgelegd.

In de beschrijving lezen we dat het gaat om “computersoftware voor logistiek management”, en om het “verschaffen van toegang tot internetplatforms voor blockchaintransacties”.

Op dat blockchainplatform moet alles rondom het vervoer geregeld kunnen worden. Van “bemiddeling bij het verhuren van schepen” tot aan “het traceren van vrachtauto’s”.

Belangrijk trio

Internationaal heeft Nederland een redelijk grote naam op het gebied van transport en logistiek. De haven van Rotterdam is al decennia lang een begrip. Een samenwerking tussen drie bekende namen kan daarom best van betekenis zijn op de wereldmarkt.

We verwachten dat één van de drie — waarschijnlijk Samsung — binnenkort naar buiten komt met aanvullende informatie. Samsung gaat hiermee te directe concurrentie aan met IBM, die met Tradelens een vergelijkbare oplossing in de markt heeft gezet.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.