Amerikaanse overheid gaat komende 3 jaar flink meer in blockchain investeren

In 2017 investeerde de Amerikaanse overheid zo’n $10 miljoen in blockchain. Volgens een recent IDC-rapport gaat dat bedrag de komende 3 jaar flink omhoog. Is blockchain dan toch een ‘big deal’ voor de Amerikanen?

Regionaal

Amerikaanse overheid gaat komende 3 jaar flink meer in blockchain investeren
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Miljoenen dollars extra

Eind december hoorden we vanuit Frankrijk opvallend geluid van parlementsleden: de komende drie jaar zou er €500 miljoen extra vrijgemaakt moeten worden voor de ingebruikname van blockchaintechnologie. In dat perspectief loopt de VS achter, met een totale investering van $10,7 miljoen in 2017.

Volgens een IDC-rapport gaat daar verandering in komen. Niet dat de Amerikanen daarmee in de buurt komen van het voornemen van de Fransen, maar dat terzijde. De verwachting is dat de federale overheid in 2022 $123,5 miljoen uitgeeft aan blockchain, en lokale overheden samen een kleine $50 miljoen.

Tellen we de investering van andere aan de overheid gerelateerde agentschappen erbij op, komen we in totaal uit op een bedrag van $400 miljoen dat bestemd is voor blockchaintechnologie.

Gedreven door toepassingen

“We geloven dat ‘asset management’, ‘identity management’, en ‘smart contracts’ de belangrijkste blockchainoplossingen zijn voor de overheid”, vertelt onderzoeksdirecteur Shawn McCarthy. “In eerste instantie gaat het geld naar supply chain-oplossingen. Later verschuift de focus naar complexe financiële transacties.”

De extra miljoenen worden volgens McCarthy daarom niet zomaar aan de technologie besteed. In het rapport lezen we ook dat blockchain een referentiepunt wordt in aan handel gerelateerde regels.

“Het kan gebruikt worden om de herkomst van zendingen te achterhalen. Of de kwaliteit van de goederen, de betaalde heffingen, en meer”, aldus het rapport. “Over een aantal jaar is blockchain waarschijnlijk geïmplementeerd als standaardfeature van (sommige soorten) internationale handel.”

Veilig?

Interessant is dat de onderzoekers onderscheid maken tussen besloten en publieke blockchains. Van de eerste stellen ze dat het veiligheid ten goede komt, en de laatste zou transparantie bevorderen. Een opmerkelijke benadering, aangezien Bitcoin’s (publieke!) netwerk doorgaans als de meest veilig wordt gezien. Wellicht dat hier gedacht wordt aan een vorm van ‘security through obscurity’.

Hoe dan ook, in het rapport wordt voorspeld dat overheden waarschijnlijk het best gebaat zijn met een hybride oplossing, zodat er zowel van ‘veiligheid’ als transparantie sprake is.

De begrootte bedragen zorgen ervoor dat de VS enigszins bijblijft. In Europe lijkt Frankrijk aan de leiding te gaan. De Franse overheid wil van Frankrijk een ‘blockchainkampioen’ maken.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.