Zo ruimen bacteriën en blockchain de Nigerdelta op

Al ruim een halve eeuw winnen de Nigeriaanse regering en multinationals olie in de Nigerdelta. Goed voor de centen, maar de meerderheid van de bevolking leeft te midden van olievervuiling. Zo gaan bacteriën en blockchain de rommel opruimen.

Adoptie

Zo ruimen bacteriën en blockchain de Nigerdelta op
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Olievervuiling

De Nigerdelta is de delta van de rivier de Niger in Nigeria. Het is een van de grootste rivierdelta's ter wereld en een van de dichtstbevolkte gebieden in Afrika. Vanaf 1958 wordt hier olie gewonnen, twee jaar nadat Shell er ruwe olie had ontdekt.

SPDC, een dochteronderneming van Shell, zit achter de werkzaamheden in het gebied. Samen met staatsoliebedrijf NNPC, Elf Petroleum Nigeria, en Agip, zit SPDC in een samenwerkingsverband.

Het heeft Nigeria veel opgeleverd én veel gekost. Het heeft voor vele miljarden dollars aan inkomsten gezorgd, maar ook voor enorme schade aan het milieu. Kapotte pijpleidingen zorgen met enige regelmaat voor ravages.

Bacteriën en blockchain

Twee termen die je niet zo vaak in één zin tegenkomt: bacteriën en blockchain. Toch blijken het twee essentiële ingrediënten te zijn in de strijd tegen de olievervuiling.

Chinyere Nnadi, een Nigeriaanse ondernemer die vanuit de VS werkt, gaat de olie opruimen met gebruik van ‘Bioclean’. Het is een nieuw product, ontwikkeld door zijn moeder, Dr. Fidelia Nnadi. Zij is assistent-professor aan de universiteit van Florida.

De bacteriën in het product breken olie op moleculair niveau volledig af. Een vervuilde plaats kan zo in minder dag 30 dagen volledig opgeruimt worden. En het mooie is: het proces laat voedingsstoffen achter die door het achterblijvende ecosysteem weer gebruikt kunnen worden voor de wederopbouw.

De overheid van Nigeria heeft $1 miljard toegewezen aan een project om dorpen op deze manier op te ruimen. Maar wat blijkt: door corruptie en een gebrek aan transparantie komt het maar niet van de grond, aldus Nnadi.

En daar komt blockchain om te hoek kijken. Samen met ConsenSys heeft Nnadi het platform Sela Labs ontwikkeld. Het is erop gericht om transparantie in te brengen en het “centrale en bedorven systeem” te vervangen.

“Ik bracht blockchain naar de Nigerdelta omdat het gevestigde systeem is gecompromitteerd. Als een systeem ziek is, en de deelnemers elkaar niet vertrouwen, kan er geen werk gedaan worden”, vertelt Nnadi.

Door met het nieuwe systeem te werken haalt Nnadi de angel uit het proces en legt de macht bij de “gemeenschap, waaronder inwoners, lokale overheid, en bedrijven”. Nnadi’s nonprofict heeft een jaar geleden de eerste schoonmaakactie afgerond met gebruik van cryptovaluta. De grote schoonmaakactie van de hele Nigerdelta zou in mei dit jaar van start moeten gaan.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.