Vattenfall wil wereldwijde energietransitie inzetten met blockchain en AI

De energiemarkt is niet transparant genoeg, en dat is volgens Vattenfall een probleem. Zo wordt de reststroom van 8 miljoen Nederlandse zonnepanelen nog gelabeld als grijze stroom. Met blockchain en AI wil Vattenfall grote stappen zetten.

Adoptie

Vattenfall wil wereldwijde energietransitie inzetten met blockchain en AI
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Overcapaciteit

In Nederland ligt voor 1,6 GW aan zoncapaciteit op daken van woonhuizen. Omgerekend zijn dat meer dan 8 miljoen zonnepanelen, aldus Vattenfall. Nadat opgewekte stroom door de huishoudens zelf is gebruikt, blijft er nog een boel over. Zo’n 1,5 terawattuur om precies te zijn.

Op dit moment wordt deze reststroom in Nederland nog gelabeld als grijze stroom, terwijl het toch echt met een duurzame bron is opgewekt. En dat is een probleem, stelt Michiel Sintenie, strateeg bij Vattenfall. De energiemarkt is hierdoor niet transparant genoeg.

“We zijn op zoek naar een oplossing waarmee we kleinschalig duurzaam opgewekte stroom door bijvoorbeeld zonnepanelen bij iemand thuis groen kunnen labelen”, vertelt Sintenie in het persbericht. Volgens Vattenfall gaan blockchaintechnologie en artificiële intelligentie hierin een grote rol spelen.

Werkend product?

Hoe die technologieën daarin tot uiting komen, weet Vattenfall zelf ook nog niet. Het vermoeden is dat met experimenten het antwoord op die vraag vanzelf boven tafel komt. Daarom was Vattenfall één van de bedrijven die deelnemers aan 's werelds grootste hackathon voor een uitdaging hebben gesteld.

Het achterliggende doel is om “de samenleving een betere, snellere, en goedkopere oplossing te bieden waarmee energiestromen in kaart gebracht kunnen worden”. Precieze gegevens, realtime, en goedkoop.

Geïnteresseerde teams konden samen met Vattenfall de volgende paden onderzoeken:

  • Hoe bouwen we een betrouwbare single point of truth met blockchaintechnologie?
  • Hoe kunnen we kleine producenten certificeren [voor groene stroom]?
  • Hoe kunnen we Internet-of-Things-apparaten gebruiken om de consumptie van door het huishouden zelf geproduceerde energie te meten?
  • Hoe kunnen we zeker weten dat [teruggeleverde] energie is gebaseerd op een duurzame bron?

De uitkomst van de hackathon moet uitgebouwd kunnen worden tot een protocol die uiteindelijk wereldwijd in gebruik genomen kan worden. “Ook concurrenten van Vattenfall moeten op het protocol kunnen bouwen”, geeft Vattenfall mee in de instructies.

Voor Vattenfall is dit een uitgelezen kans om relatief goedkoop met slimme ontwikkelaars in aanraking te komen. Een team dat in korte tijd met iets concreets kan komen, wordt verder in de watten gelegd met een vervolgtraject: er is geld, tijd, en een netwerk beschikbaar om de oplossing verder uit te bouwen.

Het team ‘Frontier Oost’ heeft een winnende oplossing gemaakt waarmee de energieproductie van een huishouden geverifieerd kan worden gebaseerd op data verzameld van externe bronnen. Of dit een open protocol oplevert die op Europees niveau geadopteerd kan worden is nog te bezien. In ieder geval is er nu een startpunt.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.