Schatzoekers op jacht naar $1 miljoen in bitcoin: Satoshi’s Treasure

Het begon op 13 april met een versleuteld bericht, verzonden via een satelliet van Blockstream. De jacht is geopend op $1 miljoen in bitcoin: Satoshi’s Treasure. Dit is wat er tot nu toe bekend is.

Bitcoin

Schatzoekers op jacht naar $1 miljoen in bitcoin: Satoshi’s Treasure
0%
De redactie
Door De redactie

“Welkom, Jager“, begint het bericht. “Iets heeft ervoor gezorgd dat je nu zoekt naar spannende dingen, in een anders zo voorspelbare wereld.” Het is het eerste waar schatzoekers mee in aanraking komen in hun zoektocht naar Satoshi’s Treasure.

Het is een wereldwijd spel dat zowel digitaal als in de fysieke wereld gespeeld wordt. Voor mensen die eraan meespelen (deelnemers worden aangemoedigd om zich te verenigen in ‘clans’), wacht een mooie prijs: $1 miljoen in bitcoin.

Cryptografie

Uiteraard is in deze speurtocht een cryptografisch element verwerkt. De spelers moeten een geheime sleutel reconstrueren. Die is in 1.000 stukken verdeeld. Maar de deelnemers hoeven er maar 400 van terug te vinden. Daarna kan de schat worden ontgrendeld, waarschijnlijk met gebruik van een algoritme ontworpen door Adi Shamir.

Shamir is een Israëlisch cryptograaf en verzon “Shamir’s Secret Sharing”. Simpel gezegd wordt een geheim opgeknipt in een groot aantal stukken, en is er een minimum aantal (maar niet alle) van die stukken nodig om het te herstellen.

Het is onbekend wie er achter Satoshi’s Treasure zitten. Eén van de makers van het spel is Eric Meltzer, en ook Ian Miers, medeoprichter van Zcash, is betrokken geweest. In totaal zouden er 18 anderen meegewerkt hebben aan de totstandkoming van het spel.

Eerste drie sleutels zijn gevonden

Namen van de eerste drie sleutels zijn gedistribueerd via Blockstream’s satellieten: The Jade Key, The Bismuth Key, en Mamoru’s Key. “Deze locaties kunnen worden gevonden door de output van GALAXY18, EUTELSAT 113, TELSTAR 11N, en TELSTAR18V te monitoren”, lezen we in de hint. Dat zijn namen van een aantal van Blockstream’s satellieten.

Een Twitter-gebruiker met de naam John Cantrell heeft de manier waarop hij de drie sleutels heeft gevonden op GitHub geplaatst. Een gevonden QR-code stuurde hem naar een website waar een wachtwoord ingevoerd kan worden. Cantrell probeerde het woord ‘oribital’ dat vermeld stond bij de QR-code en voilá: de eerste sleutel is gevonden.

Cantrell zag dat de wachtwoorden voor de twee andere sleutels verborgen waren in de broncode van de website waarmee Satoshi’s Treasure wordt begeleid. Met een zelfgeschreven script en een Engels woordenboek duurde het niet lang voordat hij wachtwoord twee en drie gevonden had: ‘cosmos’, en ‘blackhole’.

Spel wordt moeilijker

Hoewel het bemachtigen van de eerste drie sleutels voor sommigen een lastige opgave was, is het tot zover redelijk eenvoudig geweest om ze te achterhalen. Sleutel twee en drie konden zelfs worden gevonden zonder de bijbehorende QR-code op te sporen. Dat was overigens de bedoeling.

We zijn er daarom vrij zeker van dat het niveau van de voorgeschotelde problemen steeds hoger wordt. Nu delen mensen hun oplossingen nog graag, maar naarmate het spel vordert zal die vrijgevigheid waarschijnlijk tot een dieptepunt dalen. Er staat immers een groot bedrag op het spel.

Volgens Elementary Voice kan twintig tot dertig procent van de sleutels enkel verkregen worden in persoon. Je zal je laptop dus moeten verlaten en potentieel ver moeten reizen, wil je het spel kunnen voltooien. Om de noodzaak van het laatstgenoemde te verminderen, groeperen mensen zich in clans. Met een beetje geluk woont er dan altijd wel een collega-schatzoeker bij een sleutel in de buurt.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

De redactie

De redactie

De gehele redactie van LekkerCryptisch, met Peter Slagter als hoofdredacteur. Wordt gebruikt als auteur voor artikelen als het een inspanning betreft van de redactie als geheel. Eventuele vragen kunnen gesteld worden aan Peter.