Rapport: Bitcoin in de laatste fase van de bearmarkt, de accumulatiefase

Adamant Capital, het bitcoinfonds opgericht door Tuur Demeester, heeft een nieuw rapport gepubliceerd. Daarin wordt gesteld dat Bitcoin zich in de laatste fase van de bearmarkt bevindt — de accumulatiefase. Dit zijn de takeaways.

MarktBitcoin

Rapport: Bitcoin in de laatste fase van de bearmarkt, de accumulatiefase
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Donderdag maakte Tuur Demeester voor het eerst melding van het nieuw gepubliceerde rapport. Het is de derde keer dat Adamant Capital (AC) uitgebreid vertelt over hun visie op de Bitcoin-markt.

Dit zijn de belangrijkste takeaways:

  • Uit analyse van de blockchain blijkt dat ‘Bitcoin-whales’ aan het accumuleren zijn.
  • Er zijn belangrijke gelijkenissen met de bearmarkt van 2014-2015 zichtbaar geworden.
  • HODL’ers spelen bijna quitte, het verlies wordt geschat op $3 miljard.
  • Het gebrek aan volatiliteit suggereert dat kleine beleggers gedesinteresseerd zijn geraakt.
  • Bitcoin’s aankomende bullmarkt leunt op een sterk fundament.

Huidig sentiment: hoop

Het marktsentiment is de stemming die heerst op een markt. De verwachting over de richting van de markttrend kan deze trend versterken of juist verzwakken. Doorgaans zie je een sterk positief sentiment tijdens een bullmarkt, terwijl tijdens een bearmarkt doorgaans een negatief sentiment de boventoon voert.

Volgens AC is het sentiment recent omgeslagen van ‘capitulatie’ naar ‘hoop’. Deze constatering is gebaseerd op het verloop van Bitcoin’s ongerealiseerde winst of verlies. De precieze totstandkoming van dat cijfer kan je hier teruglezen.

Het woord hoop is overigens niet gekoppeld aan een positief sentiment. Het is ook een fase waarin spanning de boventoon voert, omdat er nog geen overtuiging of geloof hoeft te zijn. Een felle reactie op daling is daarom niet uitgesloten.

Lage volatiliteit suggereert bodem

Een hoge beweeglijkheid (van de prijs) suggereert dat er veel speculanten op de markt actief zijn. Mensen die snelle winst willen boeken. Een lage beweeglijkheid wordt vaak gezien in een fase van consoldatie, van ongeloof, en accumulatie.

Een accumulatiefase wordt daarom vaak een overgangsfase genoemd. Een overgang van een dalende naar een stijgende trend. De sterke verkoopdruk neemt af, en het sentiment begint (daarom) te veranderen.

Recent daalde de volatiliteit van Bitcoin naar een dieptepunt. Cijfers die we sinds eind 2016 niet gezien hebben. In november vorig jaar daalde het zelfs naar het laagste punt van de afgelopen 6 jaar.

Zo’n accumulatiefase kan wel even duren. In 1910 sprak Richard D. Wyckoff de volgende woorden: “De voorbereiding op belangrijke bewegingen in de markt neemt vaak meerdere maanden in beslag. Vaak gaat er een daling aan vooraf, een periode waarin grote beleggers hun positie vergroten.”

Verbeteringen aan Bitcoin drijfveer voor prijs

Waarom de prijs van bitcoin weer zal herstellen? Volgens de schrijvers van het rapport omdat de munt sterke fundamenten heeft. Eigenschappen die de laatste tijd flink verbeterd zijn.

Het protocol van Bitcoin blijft lichtgewicht, robuust, en toegankelijk. Je kunt ermee verbinden via satelliet, en een volledige node draaien op een Android-telefoon. Tegelijkertijd zien we lagen bovenop Bitcoin ontstaan die de schaalbaarheid ervan vergroten. Denk aan het Lighting Network, waarvan sommigen stellen dat het Satoshi’s visie representeert op betalingskanalen.

Er wordt ook aan sidechains gewerkt, een andere manier om de schaalbaarheid van Bitcoin te vergroten. Volgens AC is de beste implementatie daarvan op dit moment de Liquid Federated Sidechain.

In deze bearmarkt is ook de toegankelijkheid voor financiële instellingen verbeterd, en er is nog van alles in ontwikkeling. Denk aan Bakkt, Fidelity, ErisX. Ook de gevestigde orde, zoals Nasdaq, doet mee.

Ten slotte stelt het rapport dat de millennials (generatie Y) binnen nu en 10 jaar de boventoon voeren. Het inkomen van die groep mensen is dan groter dan die van alle andere generaties. Typerend aan deze generatie is dat ze als jongvolwassene de financiële crisis van 2008 hebben meegemaakt. Volgens Facebook heeft 92% van deze generatie geen vertrouwen in banken.

En wat haakt precies in op de behoefte van deze pragmatische generatie? De auteurs van het rapport hebben er een duidelijke mening over, maar we laten deze conclusie graag aan je eigen verbeelding over.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.