Odyssey: Groningen was het podium van 's werelds grootste blockchain-hackathon

Prins Constantijn: “We zijn hier om ook de Blockchain-neezeggers ongelijk te geven.” De Prins heeft het over Odyssey, 's werelds grootste blockchain & AI hackathon, recent gehouden in Groningen. Dit is waar 100 teams aan hebben gewerkt.

Bedrijfsleven

Odyssey: Groningen was het podium van 's werelds grootste blockchain-hackathon
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Odyssey Hackathon 2019

Honderd teams uit 29 landen hadden 48 uur de tijd om aan een van de twintig ingediende datasharing-vraagstukken te werken. Vijftienhonderd mensen (waaronder de teams, deskundigen, facilitators, en juryleden) die samen aan IT-concepten en prototypes werken. Het doel: eeuwige roem, een deel van de prijzenpot van €200.000, en de mogelijkheid om het idee verder uit te werken tot prototype.

Aan het roer van de organisatie van de hackathon staat Rutger van Zuidam. Van Zuidam ziet blockchain als één van de fundamenten van de digitale samenleving die voor de deur staat. Door met pilots en experimenten bezig te zijn, wordt duidelijk waar blockchain goed voor is, en — belangrijker nog — in welke processen het niet tot z’n recht komt.

Tijdens de hackathon moeten teams onder tijdsdruk oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen bedenken en bouwen. Zo’n maatschappelijke ‘challenge’ wordt ingebracht vanuit de overheid of het bedrijfsleven. Uiteraard moet de oplossing gebruikmaken van blockchain, kunstmatige intelligentie, of op z’n minst een andere geavanceerde technologie.

Een innovatief en gedurfd idee

Eén van de challenges is dit jaar ingebracht door het Nederlandse ministerie van Justitie en Veiligheid. “Bouw een open source, decentraal, en door de overheid ondersteund protocol waarmee iedereen z’n eigen (digitale) permissies kan beheren. Van het accepteren van cookies tot het accepteren van facturen”, lezen we in de beschrijving.

Het team ‘A Solid Web’ heeft deze uitdaging gewonnen en kwam volgens het ministerie met een innovatief en gedurfd idee: “Het beschrijft dat voordat je toestemming geeft aan een dienst, persoon of bedrijf een evaluatie en referentie kunt opvragen op basis van ‘linked data’ en ‘linked entiteiten’. Zo kan je snel een begrijpelijk en vertrouwd advies ontvangen van gelinkte connecties.”

Het idee van het jonge Duitse team is onderdeel van een jarenlange ontdekkingstocht naar de toegevoegde waarde van blockchaintechnologie. Een technologie met een Koninklijke Voorstander: “We zijn hier om ook de Blockchain-nee zeggers ongelijk te geven”, vertelt Prins Constantijn.

Hoe blockchaintechnologie in deze oplossing wordt gebruikt? “Het inzetten van blockchaintechnologie bij dit idee is essentieel. Het heeft letterlijk en figuurlijk een sleutelrol. Omdat goede evaluaties en referenties transparant en toegankelijk moeten zijn voor iedereen, is een decentraal systeem, zoals blockchain, daarvoor passend”, vertelt het team.

De winnaars

In totaal hebben 20 van de 100 teams een prijs gewonnen in 12 verschillende categorieën. Ieder team heeft zich gebogen over een ingewikkeld vraagstuk, en heeft net als ‘A Solid Web’ een slimme oplossing bedacht.

Een ander voorbeeld van zo’n vraagstuk is hoe hulpverleners in crisissituaties sneller beslissingen kunnen nemen door gegevens uit meerdere bronnen met elkaar te combineren. De winnaar in deze categorie gebruikte AI om gegevens te filteren, en blockchain om de berichten te ordenen. Hier lees je over de oplossingen van alle winnende teams.

De hackathon is al ruimschoots afgelopen, maar hier eindigt het niet. De winnaars mogen hun oplossingsvoorstel presenteren aan diverse belanghebbenden. Bedrijven, overheidsagentschappen, investeerders. Het doel is te ontdekken of doorontwikkeling van de gebouwde prototypes mogelijk is. Zo komt Odyssey tot z’n doel — van idee naar realiteit.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.