Centrale bank Roemenië: cryptovaluta kunnen nationale valuta niet vervangen

‘Cryptovaluta gaan fiatvaluta niet vervangen’, stelt Daniel Daianu. Daianu is econoom en bestuurslid van de Roemeense centrale bank. Dit zijn de argumenten waarmee hij zijn uitspraak onderbouwt.

Regelgeving

Centrale bank Roemenië: cryptovaluta kunnen nationale valuta niet vervangen
0%
De redactie
Door De redactie

Daianu sprak recent tijdens een conferentie over de Romeense kapitaalmarkten. “We moeten ons bewust zijn van de verschillende instituten die er zijn en de rollen die ze hebben”, vertelt Daianu. Een begrijpelijke uitspraak voor een centraal bankier. Een wedervraag is in hoeverre de gevestigde orde zich bewust is van de invloed van nieuwe technologieën op samenlevingen wereldwijd.

‘Geld moet bijgedrukt kunnen worden’

Er komt geen direct antwoord op deze vraag, maar uit het verhaal van Daianu is wel te destilleren hoe hij hier tegenaan kijkt. “Cryptovaluta kunnen geen invulling geven aan de basisfuncties van geld”, stelt Daianu. Want, zo stelt hij, “een echte valuta is altijd gekoppeld aan een geldverstrekker”. Hij bedoelt een instantie die geld kan uitgeven, kredieten kan verstrekken, geld kan bijdrukken.

Interessant is dat Daianu daarmee afstand neemt van de originele basisfuncties van geld. Gangbaar is dat iets als ‘geld kan dienen’ als het de volgende functies vervult:

  1. Ruilmiddel: het overbodig maken van de ruil van andere goederen.
  2. Rekeneenheid: de waardes van verschillende goederen kunnen worden uitgedrukt en vergeleken.
  3. Oppotmiddel: een opslagmedium voor koopkracht.

Door daar de koppeling aan een geldverstrekker aan toe te voegen, sluit Daianu cryptovaluta simpelweg uit van de definitie van een ‘valide valuta’. Althans, een deel, want ook cryptovaluta kunnen zo gemaakt worden dat er geld ‘bijgedrukt’ kan worden. Of Daianu zich daar bewust van is, is onbekend.

Wel een rol voor CBDC’s weggelegd?

Verderop in het verhaal lijkt de vork toch wat anders in de steel te zitten. “Cryptovaluta hebben [ten tijde van de economische crisis] het banksysteem niet gered. Centrale banken grepen in, en konden geld de markt inbrengen. Die maatregel kon worden opgevolgd met aanvullend economisch beleid”, vertelt Daianu.

Hij voegt daar aan toe dat het mogelijk is dat “centrale banken zelf een digitale valuta uitbrengen”. Hij ziet “een munt voor zich die door commerciële banken ontvangen wordt en zichzelf kan vermenigvuldigen”. Wat Daianu daar precies mee bedoelt is onduidelijk, maar waarschijnlijk is zijn punt dat het creëren van geld mogelijk moet blijven. Dat is een concrete manier waarop centrale banken de economie kunnen beïnvloeden.

Feitelijk spreekt Daianu over een CBDC, en er is geen enkele reden waarom zo’n munt niet op cryptografie en blockchaintechnologie gebaseerd zou kunnen zijn. Hij lijkt daarmee zijn eigen stelling te ontkrachten.

Kennelijk ziet Daianu geen mogelijke toekomst waarin er een publieke, niet-beïnvloedbare cryptomunt gebruikt gaat worden als ‘geld’. Wat ons betreft zou Daianu daarom eens van gedachten moeten wisselen met Jack Dorsey.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

De redactie

De redactie

De gehele redactie van LekkerCryptisch, met Peter Slagter als hoofdredacteur. Wordt gebruikt als auteur voor artikelen als het een inspanning betreft van de redactie als geheel. Eventuele vragen kunnen gesteld worden aan Peter.