Wie is Satoshi? John McAfee stelt ‘zijn’ identiteit te gaan onthullen

De vraag die de cryptowereld sinds het ontstaan van Bitcoin bezighoudt: wie is Satoshi? Is het iemand? Of een groep? John McAfee is er klaar mee en stelt zijn identiteit te gaan onthullen...

Bitcoin

Wie is Satoshi? John McAfee stelt ‘zijn’ identiteit te gaan onthullen
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Aandacht

John McAfee. Als je even in de cryptowereld meedraait, is het een naam die je ongetwijfeld hebt gehoord. Voor sommigen een persoonlijke held, voor anderen iemand die achter de tralies zou moeten verdwijnen. De mate waarin hij serieus genomen wordt varieert — enorm.

Maar in één ding is hij goed. Aandacht. Aandacht vestigen op zichzelf. Maar ook op hete hangijzers. De vraag wie Satoshi is, heeft de cryptowereld sinds het ontstaan van Bitcoin beziggehouden. En wat staat er aan de wieg van het Bitcoin SV-debacle? Juist, de vraag wie Satoshi is.

En daar is McAfee he-le-maal klaar mee, stelt hij in een tweet:

En niet alleen dat, hij stelt de identiteit van Satoshi te kennen. In een andere tweet stelt McAfee dat het “niet de CIA is, en ook geen ander overheidsagentschap”. Maar het is “wel een ‘collectie’ personen”, en de “whitepaper is geschreven door één man, die zich op dit moment in de VS bevindt”.

Is het waar? Volstrekte onzin? Dat weet niemand. Vooralsnog neigen wij naar het laatste, maar McAfee stelt vanaf vandaag iedere dag het net iets strakker aan te trekken. Misschien dat we hem binnenkort een rectificatie schuldig zijn.

Veelgenoemde Satoshi’s

Er zijn inmiddels allerlei theorieën ontstaan rondom de naam Satoshi. We hebben de meest gehoorde verhaallijnen op een rij gezet.

Nick Szabo

Al voordat Bitcoin bestond, publiceerde Nick Szabo over iets soortgelijks. Het wordt de ‘voorvader van Bitcoin’ genoemd. Dat was overigens al in de jaren negentig. Zijn munt werd Bit Gold genoemd. Volgens dezen en genen lijkt de schrijfstijl van Szabo sterk op dat van Satoshi. Szabo zelf heeft overigens al meerdere keren ontkent dat hij Satoshi is.

Hal Finney

Finney’s naam wordt genoemd omdat hij in de begindagen van Bitcoin veel samengewerkt heeft met Satoshi Nakamoto. Begin 2009 stuurde Satoshi 10 bitcoins naar Finney, en hij was de eerste persoon die via een transactie bitcoins ontving. Van Finney zelf gaan we er helaas niets meer over horen. Hij is op 28 augustus 2014 overleden aan de spierziekte ALS.

Dorian Nakamoto

Dorian kwam in 2014 groot in het nieuws. Newsweek publiceerde een interview met hem, in de veronderstelling dat hij dé Satoshi van Bitcoin was. Uiteindelijk bleek het nepnieuws te zijn. De enige overeenkomst: zijn naam. De foto van Dorian is in de cryptowereld overigens altijd blijven circuleren.

Craig Wright

Tja. Over Wright is de afgelopen weken al veel gezegd. Hij heeft zichzelf tot Satoshi gebombardeerd. Er zijn echter maar weinig mensen die hem op z’n woord geloven, en onomstotelijk bewijs kan hij tot dusver niet leveren. Deze week leidde discussie rondom Wright via allerlei gebeurtenissen tot het verwijderen van Bitcoin SV op diverse exchanges.

Andere theorieën

In de tijd dat Obama president was van de Verenigde Staten zou de regering bezorgd zijn: Satoshi zou door Rusland of China verzonnen kunnen zijn. Een schrijver met de naam Alexander Muse kwam met dit verhaal, dat gebaseerd zou zijn op bronnen binnen de Amerikaanse overheid. Erachter komen wie of wat Satoshi is, zou de regering helpen de achterliggende motieven te begrijpen.

Dan is er nog de verhaallijn dat Satoshi een project van de CIA of de NSA zou zijn. De naam ‘Satoshi Nakamoto’ zou in het Japans grofweg vertaald worden naar ‘Central Intelligence’.

Ten slotte zijn er mensen die stellen dat een groep Aziatische bedrijven achter Satoshi zit: Samsung, Toshiba, Nakamichi, en Motorola. De naam kan gevormd worden met “sa” van Samsung, “toshi” van Toshiba, “naka” van Nakamichi, en “moto” van Motorola.

Hoe het echt zit? Wie het weet mag het zeggen. McAfee is niet de eerste die erover begint, en zal zeer waarschijnlijk niet de laatste zijn.

PS. hebben we een Satoshi gemist? Laat het weten op Twitter!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.