Japanse toezichthouder wil strengere regels voor ‘cold wallets’ van exchanges

De Japanse financiële toezichthouder wil dat cryptocurrency exchanges beter voor opgepot geld gaan zorgen. Het gebruik van zogeheten ‘cold wallets’ moet aan striktere voorschriften gaan voldoen. Wat zit hier achter?

Regelgeving

Japanse toezichthouder wil strengere regels voor ‘cold wallets’ van exchanges
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

De Financial Services Agency (FSA) geeft hiermee een signaal af dat waarschijnlijk is gebaseerd op de moeite die Japanse exchanges hebben om het cryptogeld dat ze in beheer hebben veilig te houden.

Alleen al in de eerste helft van 2018 is er voor meer dan 500 miljoen dollar aan cryptovaluta gestolen. De exchange Coincheck had daarin het grootste aandeel. Daar maakten dieven maar liefst 533 miljoen dollar buit. Eind 2018 werd de exchange weer in gebruik genomen.

Aangescherpt beleid

De notie dat de FSA het gebruik van ‘cold wallets’ wil formaliseren, komt niet van de FSA zelf. Het bericht zag via persbureau Reuters het daglicht — zij spraken met “een bron die directe kennis heeft over het onderwerp”.

Vanwege de diverse inbraken bij Japanse exchanges, heeft de FSA het gebruik van ‘hot wallets’ beperkt. Het verschil tussen een hot en een cold wallet is dat die laatste niet verbonden is het met het internet. Het is daarom niet mogelijk om er op afstand bij te kunnen, en dat maakt een cold wallet veiliger.

Toch ziet de FSA nog risico’s: van binnenuit een organisatie kan geld dat is opgeslagen in een cold wallet nog steeds gestolen worden. “Een aantal exchanges hebben geen beleid omtrent de toegang tot zo’n digitale kluis”, vertelt Reuters’ bron. Aangescherpt beleid moet dat veranderen.

Japan broedt op cryptoregels

Het beeld dat wordt geschetst van de plannen van de FSA komt sterk overeen met de lijn die al was uitgezet. De Japanse overheid, onder leiding van minister-president Shinzō Abe, is duidelijk in z’n zienswijze: risico’s beperken, en tot internationale consensus komen.

In juni vindt in Japan de G20 plaats. Naar verluidt zijn de Japanse cryptoregels tijdens die bijeenkomst onderwerp van gesprek. Het lijkt erop dat daarover consensus bereiken een stokpaardje van de Japanse regering is geworden. Je kunt je voorstellen dat het daarom belangrijk is dat er een compleet juridisch framework gepresenteerd kan worden.

Waarschijnlijk vindt Japan in Frankrijk de grootste concurrent op dit gebied. Dinsdag schreven we over de Franse minister van Financiën, Bruno Le Maire. Hij roept EU-landen op om de recent ingevoerde Franse cryptoregels over te nemen.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.