Deze bedrijven volgen Binance en zeggen Bitcoin SV vaarwel

Maandag maakte Binance bekend dat het Bitcoin SV van de exchange verwijdert, met uiteenlopende, soms heftige, reacties als gevolg. Sindsdien hebben diverse bedrijven CZ’s voorbeeld gevolgd. Hoe groot zijn de gevolgen voor BSV?

ExchangeBinance

Deze bedrijven volgen Binance en zeggen Bitcoin SV vaarwel
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Het nieuws van Binance kwam niet helemaal onverwacht. Al enkele weken is er een online polemiek gaande tussen de voorman van Bitcoin SV, Craig Wright, en de rest van de cryptowereld. De CEO van Binance, Changpeng Zhao (CZ), gaf kort voor de aankondiging aan helemaal genoeg te hebben van het gedrag van Wright.

De reacties op de actie van Binance zijn verdeeld. De meeste BSV-aanhangers zijn er uiteraard verbolgen over, en in deze groep lopen de reacties uiteen van laconiek tot zeer emotioneel. Het kamp van medestanders van CZ is het grootst en mede daarom het meest zichtbaar in de media.

Domino-effect

Sterker nog: er is een groep exchanges en andere projecten die het voorbeeld van Binance volgt. Zij onderschrijven niet alleen het signaal dat Binance afgeeft, maar voegen daad bij woord. Het gaat om:

De kans is groot dat deze lijst de komende dagen langer wordt. Bedrijven die Bitcoin SV nooit ondersteund hebben, maken ook graag gebruik van het momentum en laten op hun eigen manier blijken hoe ze tegen de situatie aankijken:

Van Nederlandse exchanges of brokers is onbekend of er actie ondernomen wordt. Mogelijk dat het in Rotterdam gevestigde LiteBit.eu bovenstaande bedrijven volgt:

Update: de Nederlandse broker Bitcoin Meester stopt de handel in Bitcoin SV op 22 april.

De rol van exchanges?

Het hele gebeuren rondom Bitcoin SV heeft tot vragen geleid rondom exchanges. Is het de bedoeling dat exchanges zich op deze manier met de markt bemoeien? Zijn zij het die (mogen) bepalen wat wel of geen legitiem project is? Mogen invloedrijke personages uit de cryptowereld zich zo expliciet voor of tegen een asset uitspreken?

De exchange OKEx laat zich er bewust niet over uit. In een korte aankondiging geeft de exchange aan dat Bitcoin SV verhandelbaar blijft op OKEx. Als “neutraal platform” stelt OKEx geen mening te hebben over de technische oplossingsrichting die door individuele projecten is gekozen.

Het komt er kortweg op neer welke criteria een exchange gebruikt om een project wel of niet toe te staan. Zo stelt Binance mee te wegen in welke mate een project een “positieve bijdrage levert aan de cryptowereld”. Een (op dit moment) onmeetbaar criterium en bovendien maakt het de uitkomst van een Binance-beoordeling sterk subjectief.

Ten slotte nog wat myth busting. Het Japanse SBI heeft aangekondigd (PDF) om de ondersteuning voor Bitcoin Cash (BCH) in te trekken. In diverse media wordt dat uitgelegd als steunbetuiging vóór Bitcoin SV. Die redenatie gaat mank, aangezien BSV nooit door SBI is aangeboden op hun exchange. De reden dat BCH van de exchange wordt gehaald, is simpelweg omdat het volume sinds de hardfork te ver is gedaald.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.