Bitcoin-community start campagne voor herstel Notre-Dame

De brand in de Notre-Dame in Parijs was maandag het gesprek van de dag, en heeft op veel mensen indruk gemaakt. Het herstel ervan gaat vele miljoenen euro’s kosten, en vanuit de Bitcoin-community is er opgeroepen om te helpen. Komt het van de grond?

Bitcoin

Bitcoin-community start campagne voor herstel Notre-Dame
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Ongeluk?

De brand in het bekende baken van Parijs lijkt te zijn veroorzaakt door een ongeluk, stelt de openbaar aanklager van Parijs. Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen voor opzet. Er wordt door de onderzoekers onder anderen gekeken naar de laswerkzaamheden die plaatsvonden aan de kathedraal.

Afgelopen maandagavond ontstond de brand bovenin het kerkgebouw. In eerste instantie leek het alsof het bluswerk niet op gang kwam, maar dat bleek achteraf onderdeel te zijn van de procedures die nauwgezet zijn gevolgd. Eerste de mensen veiligstellen, daarna de spullen, en daarna pas de constructie.

Hoe de brand precies is ontstaan, is nog onduidelijk. Het onderzoek gaat waarschijnlijk weken duren.

Renovatie

Dat de Fransen het icoon gaan herstellen ligt al zo goed als vast. Er zijn al honderden miljoenen euro’s toegezegd om bij het herbouwen van de Notre-Dame te helpen. Vanuit het bedrijfsleven is al zo’n €600 miljoen gedoneerd om te gebruiken voor de herstelwerkzaamheden.

Ook vanuit de Bitcoin-community wordt een poging gedaan om een bijdrage te leveren. De Franse journalist Grégory Raymond roept op om cryptovaluta te doneren. Natuurlijk om de Notre-Dame op te bouwen, maar ook om aan te tonen aan ‘buitenstaanders’ dat Bitcoin als waardedrager functioneel is.

Heel sterk georganiseerd is deze inzamelactie nog niet. Mensen die geven, moeten nu enkel op de goede naam van Grégory vertrouwen. Waarschijnlijk is er op snelheid geprioriteerd, en niet op veiligheid. In totaal zijn er (slechts) 16 donaties ontvangen, die samen goed zijn voor 0,035 BTC. De actie lijkt uit te lopen op een ceremoniële bijdrage.

De cryptogemeenschap is niet onbekend met internationale campagne’s. Recent nog werd er geld opgehaald in de strijd tussen Twitteraar Hodlonaut en Craig Wright.

Update: inmiddels is ook Binance een actie gestart. Daar is op het moment van schrijven (in relatief korte tijd) al meer dan 1 BTC opgehaald.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.