Bruno Le Maire roept EU-landen op Franse cryptoregels over te nemen

De Franse minister van Financiën, Bruno Le Maire, roept EU-landen op om de recent ingevoerde Franse cryptoregels over te nemen. “Ons model is de juiste”, vertelt Le Maire het publiek tijdens de Blockchain Week in Parijs. Is dat zo?

Regelgeving

Bruno Le Maire roept EU-landen op Franse cryptoregels over te nemen
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Frankrijk als ‘blockchainkampioen’

We wisten al dat Frankrijk zich graag neerzet als voorloper op het gebied van blockchain. Eerder schreven we over Frankrijk als ‘blockchainkampioen’, een nieuwsbericht dat was gebaseerd op een toespraak van de Franse staatssecretaris Mounir Mahjoubi. Hij vertelde uitgebreid over de ‘roadmap’ die van Frankrijk een belangrijke blockchainspeler moet maken.

Maandag betrad Bruno Le Maire het podium tijdens de Blockchain Week in Parijs. Hij sprak daar ruim 20 minuten over blockchaintechnologie en de potentie ervan. Dat het een middel is om de gevestigde orde op te schudden, en om de concurrentie met conglomeraten aan te gaan. Een mogelijkheid om handel te drijven zonder dat er tussenpersonen bij betrokken zijn. Dit is de hele toespraak van Le Maire:

Oproep: ‘neem onze cryptoregels over’

In z’n toespraak spreekt Le Maire ook over het recent aangenomen regelgevende framework voor cryptovaluta. “Ik ga aan mijn Europese partners voorstellen om één framework in te stellen, geïnspireerd op het Franse model”, vertelt Le Maire. “Ons model is de juiste.”

Onder het nieuw ingevoerde regime kunnen cryptobedrijven certificering aanvragen. Een certificaat is het resultaat van een procedure waarmee bevestigd wordt dat een onderneming voldoet aan gestelde normen. Die beoordeling ligt in handen van de Franse toezichthouder. De Franse wetgeving vertoont daarmee duidelijke gelijkenissen met het wetsvoorstel dat in Nederland op tafel ligt.

Frankrijk is de eerste grote economie die zo’n concreet wettelijk kader biedt aan blockchain- en cryptobedrijven. Daarom claimt Frankrijk de positie van blockchainleider, en voelt het zich aangewezen om andere landen op te roepen te volgen.

Het ‘juiste model’?

De uitspraak van Le Maire lijkt wat voorbarig. De precieze eisen die worden gesteld aan bedrijven zijn nog niet bekend. En het is zeker niet uitgesloten dat op de regels gelijksoortige kritiek te geven is als op het Nederlandse wetsvoorstel.

Toch is de toon vanuit de Franse regering opvallend. De Franse staat stelt de komende vijf jaar meer dan 4 miljard euro te gaan investeren in innovatieve technologie, waaronder blockchain. Eind vorig jaar werden aanvullende investeringen in blockchain bepleit door kamerleden. En met een toezichthouder die open staat voor innovatie, kan het zomaar zijn dat Frankrijk daadwerkelijk het goede voorbeeld geeft.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.