IMF & Wereldbank lanceren eigen crypto om blockchain te leren begrijpen

De Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben een eigen crypto gelanceerd: ‘Learning Coin’. Zoals de naam al doet vermoeden, is het erop gericht om de onderliggende technologie te leren kennen. Dit is erover bekend.

Bedrijfsleven

IMF & Wereldbank lanceren eigen crypto om blockchain te leren begrijpen
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

“Geen echte crypto”

Het invloedrijke duo noemt het zelf een ‘quasi-cryptocurrency’. Een munt die niet buiten de Wereldbank of het IMF om te verkrijgen is, op een besloten omgeving draait, en geen waarde heeft.

‘Learning Coin’ heeft als doel om de organisaties beter bekend te maken met blockchaintechnologie. “De ontwikkeling van crypto-assets en blockchaintechnologie gaat snel. Net als de informatie die erover beschikbaar is”, vertelt het IMF in een statement.

“Het forceert centrale banken, toezichthouders, en financiële instellingen om te erkennen dat er een steeds groter (kennis)gat ontstaat tussen regelgeving, economisch beleid, en de technologie”, vult het IMF aan. En dat moet anders. Het project is erop gericht om dat gat te overbruggen en medewerkers van het IMF en de Wereldbank de bagage te geven om de technologie op de juiste manier te agenderen.

Beloond worden met ‘Learning Coins’

In het kader van het project wordt een hub opgericht waarin kennis kan worden gedeeld in de vorm van blogs, onderzoek, video’s en presentaties. Door dat te doen kunnen medewerkers bepaalde prestaties behalen. Die prestaties kunnen worden beloond met ‘Learning Coins’.

Omdat de munten zelf geen waarde hebben, worden ze gebruikt als intern spaarsysteem. Later kunnen de munten worden gebruikt voor het verdienen van cadeau’s, vergelijkbaar met hoe airmiles ingewisseld kunnen worden.

Het doel van het project is om kennis te delen, neit om aan te tonen dát blockchaintechnologie werkt. “The good, bad, and ugly” van de technologie moet op deze manier boven tafel komen.

Hoe betaal jij je lunch over 5 jaar?

Dat is wat het IMF haar Twitter-volgers recent vroeg. Een grote meerderheid heen geantwoord met ‘Cryptocurrencies’:

Zo wordt het steeds lastiger voor toezichthouders en beleidsbepalers om de (op)komst van cryptovaluta en andere digitale assets heen te kijken. En zeker de onderliggende technologie is niet meer weg te denken.

En daar is het IMF zich maar al te bewust van. Want hoe verlaag je bijvoorbeeld als centrale bank de rente naar -4% zonder dat je contant geld moet verbieden? Het IMF heeft een oplossing bedacht en schreef daar een blogje (en een dik rapport) over. Dit is de truc.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.