Binance verwijdert Bitcoin SV (BSV) van exchange, eigen schuld?

Vers van de pers: Binance haalt Bitcoin SV (BSV) van de exchange af. Vanaf maandag 22 april worden alle handelsparen op non-actief gezet. Heeft BSV-voorman Craig Wright dit over zijn eigen project afgeroepen?

BitcoinBinance

Binance verwijdert Bitcoin SV (BSV) van exchange, eigen schuld?
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Binance verwijdert ‘BCHSV’

Onder het mom van een ‘periodieke review’ heeft Binance maandag aangekondigd alle handelsparen gerelateerd aan Bitcoin SV te verwijderen. Het is niet altijd zo dat zo’n ‘delisting’ direct te verklaren is, maar in dit geval lijkt het gerelateerd aan het gedrag van BSV-voorman Craig Wright. Daarover zo direct meer.

Eerst de details. Op 22 april, vanaf 12:00 uur onze tijd, gaan alle BSV-handelsparen op non-actief. Als je na die tijd nog BSV in bezit hebt op Binance, kan je de munten tot 22 juli opnemen. Heb je dan nóg niets met je BSV-saldi gedaan, kan je een poging doen je geld veilig te stellen via de supportafdeling van Binance.

Craig Wright versus de rest van de wereld

Al lange tijd is Craig Wright bezig met een campagne waarin hij de (crypto)wereld vertelt dat hij de man is achter Bitcoin: Satoshi Nakamoto zelf. Tot nu toe is het hem niet gelukt dat te bewijzen. Sterker nog, de bewijzen tégen dat statement stapelen zich op. Maar voor Wright geen reden om zijn campagne te staken. In zijn ogen is het not done dat men hem niet op zijn woord gelooft.

Afgelopen week bereikte de online oorlog een ‘hoogtepunt’. Een Twitteraar met de naam @Hodlonaut had een uitgesproken mening over de campagne van Wright, en noemde hem onder anderen een “trieste scammer” en “psychisch ziek”. Hodlonaut is ook de aanstichter van de hashtag #CraigWrightIsAFraud, bedoeld om Wright’s gedrag aan de kaak te stellen.

In plaats van de ‘online troll’ te negeren, heeft Wright nog wat olie op het vuur gegooid. Zo heeft hij een beloning van $5.000 beloofd aan degene die de identiteit van Hodlonaut weet te achterhalen en publiek maakt. Maar daar bleef het niet bij. Niet veel later kwam naar buiten dat Wright, samen met BSV-aanhanger Calvin Ayre, juridische stappen onderneemt. Wright dreigt (weer eens) met een rechtzaak.

‘We are all hodlonaut’

Als reactie op de stappen van Wright is de Bitcoin-community volledig achter Hodlonaut gaan staan. Zo is er een actie opgestart om fondsen te werven voor z’n verdediging. En veranderden een aantal vooraanstaanden hun naam naar Hodlonaut, waaronder Frances Poulio en Udi Wertheimer. Ook Peter McCormack — van de podcast ‘What Bitcoin did’ — was niet onder de indruk:

Voor zover bij ons bekend is, lijkt de identiteit van Hodlonaut nog onbekend te zijn. Mocht dat veranderen, kan het zijn dat de dreigementen van Wright daadwerkelijk als formele aanklachten aan het adres van de Twitter-gebruiker worden gestuurd.

Binance CEO heeft er genoeg van

Lang verhaal kort gemaakt: het is duidelijk dat de leiding van Bitcoin SV niet bijdraagt aan een gezond en duurzaam crypto-ecosysteem. Dat betekent overigens niet dat de andere kampen helemaal vrijgepleit zijn — het mag allemaal wel een tandje minder.

Hoe dan ook, Changpeng Zhao (CZ), de CEO van Binance heeft er genoeg van, en liet dat duidelijk merken op Twitter:

Binance heeft nu daad bij woord gevoegd: Bitcoin SV wordt verwijderd, en dat heeft het project voor een groot deel aan de eigen leiding te danken.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.