Harvard-universiteit investeert zonder tussenpersoon in cryptovaluta

Het kapitaalfonds van de prestigieuze Harvard-universiteit heeft geïnvesteerd in cryptocurrency tokens van blockchainstartup Blockstack. Opvallend is dat er geen tussenpersoon bij betrokken is: de universiteit heeft de tokens zelf in beheer.

Bedrijfsleven

Harvard-universiteit investeert zonder tussenpersoon in cryptovaluta
0%
De redactie
Door De redactie

Op donderdag is op de website van de Amerikaanse SEC een bericht gepubliceerd met betrekking tot Blockstack’s tokenverkoop. Daarin vertelt Blockstack uitgebreid over de manier waarop het bedrijf $50 miljoen wil ophalen om in hun eigen ecosysteem te steken.

Flinke investering van Harvard

Op pagina 97 (!) van het bericht vertelt Blockstack over een adviescomité dat is opgericht ten behoeve van de tokenverkoop. Aan dat comité nemen 7 mensen deel, waarvan 1 van Harvard: Charlie Saravia.

Een ander saillant detail is dat Harvard, samen met Lux Capital en Foundation Capital, precies 95.833.333 Stacks-tokens gekocht hebben. Dat is volgens het SEC-bericht goed voor zo’n $11,5 miljoen, een bedrag dat ook Anthony Pompliano, partner bij Morgan Creek Digital, niet is ontgaan:

Het is niet bekend welk deel van dag bedrag door Harvard is ingebracht. Pompliano stelt dat het om tussen de $5 en $10 miljoen gaat, maar waar hij dat op baseert is onduidelijk. Hoe dan ook, het is geen ondenkbare orde van grootte.

Tokens in eigen zak

Het is niet de eerste keer dat een universiteit in verband gebracht wordt met cryptovaluta. Zo maakte de Yale-universiteit in 2018 bekend ruim 400 miljoen dollar te hebben gestoken in een cryptofonds. En er zijn universiteiten die cryptovaluta accepteren voor de betaling van collegegeld.

Wat de investering van Harvard bijzonder maakt, is dat het een directe aankoop is van cryptovaluta. Normaalgesproken zie je investeringen in samengestelde fondsen langskomen, waarmee de blootstelling aan cryptovaluta beperkt wordt. Dat is nu niet het geval: Harvard bezit de tokens zelf, en neemt risico’s die vaak aan dit type assets worden gekoppeld kennelijk voor lief.

Het is onbekend wat Harvard over de streep getrokken heeft. Misschien heeft de universiteit een grote bonus gekregen op de investering. Een andere mogelijkheid is dat de transactie waardevolle bijeffecten heeft, zoals invloed of het uitbreiden van het eigen netwerk. Maar wellicht is het idee dat Blockstack mogelijk het eerste SEC-geregistreerde token uit gaat geven voldoende geweest.

Muneeb Ali, de CEO van Blockstack, vertelt dat “de tokenverkoop waarschijnlijk de eerste in z’n soort is”. Een “door de SEC bevoegde ICO, waarvan de opbrengst de ontwikkeling van het Blockstack-ecosysteem gaat versnellen”.

In de wandelgangen wordt deze stap van Harvard als bevestiging gezien van de interesse die financiële instellingen hebben in de cryptomarkt. Het wordt als zodanig in één zin genoemd met de eerste Amerikaanse pensioenfondsen die in blockchainbedrijven en cryptovaluta investeren.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

De redactie

De redactie

De gehele redactie van LekkerCryptisch, met Peter Slagter als hoofdredacteur. Wordt gebruikt als auteur voor artikelen als het een inspanning betreft van de redactie als geheel. Eventuele vragen kunnen gesteld worden aan Peter.