Wetsvoorstel ‘Pacte’ aangenomen, Franse verzekeraars mogen producten baseren op cryptovaluta

In Frankrijk is een wetsvoorstel aangenomen met een prettig bijeffect: Franse verzekeraars mogen nu producten baseren op cryptovaluta. Zien we binnenkort de eerste lijfrenteverzekeringen die zijn blootgesteld aan Bitcoin?

Regelgeving

Wetsvoorstel ‘Pacte’ aangenomen, Franse verzekeraars mogen producten baseren op cryptovaluta
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Wet gericht op privatisering

We beginnen graag met wat broodnodige context. In de berichtgeving over deze wet wordt de nadruk in de cryptowereld uiteraard gelegd op de nieuwe mogelijkheden voor verzekeraars. Soms wordt het zelfs een ‘cryptowet’ genoemd. Maar dat is het niet.

De wet heeft de naam ‘Pacte’ gekregen, en dat staat voor Plan d’action pour la croissance et la transformation des entreprises. Vrij vertaald is de wet erop gericht om delen van de Franse economie te privatiseren. President Emmanuel Macron ziet het als “een wet die de economie van Frankrijk klaarstoomt voor de toekomst”. 

Een speerpunt ervan is bijvoorbeeld dat de Franse staat zich terugtrekt uit ADP, een exploitant van luchthavens, waaronder Luchthaven Parijs-Charles de Gaulle.

Verzekeraars mogen cryptoproducten aanbieden

Een bijeffect van het aangenomen wetsvoorstel is dat Franse verzekeraars nu producten mogen baseren op (of blootstellen aan) cryptovaluta. Niet direct, maar via speciaal daarvoor aangewezen investeringsfondsen, de FPCI’s (Fonds Professionnel de Capital Investissement). De beweegruimte van FPCI’s is groter geworden, en dat biedt de nieuwe mogelijkheden.

“Het was niet het primaire doel van ‘Pacte’, maar verzekeraars kunnen nu producten aanbieden die gebaseerd zijn op cryptovaluta”, bevestigt Joel Giraud, medewerker van Macron’s partij. Het nieuwe framework is nog niet operationeel. Dat volgt na publicatie van het zogeheten uitvoeringsbesluit.

Het vergrootglas is nu gericht op verzekeraars, maar het is maar de vraag of de beweegruimte van FPCI’s daartoe beperkt is. Volgens Emilien Bernard-Alzias, advocaat bij Simmons & Simmons, is de reikwijdte van de aangepaste wet een stuk groter, en is het van toepassing op “institutionele investeerders in het algemeen, waaronder pensioenfondsen”.

Binnenkort de eerste Bitcoin-levensverzekering?

Waarschijnlijk niet. De situatie zou anders zijn geweest als de wetgeving primair gericht was op de introductie van cryptovaluta in producten van financiële instellingen. In dat geval zou de wetgeving gebaseerd zijn op concrete behoeften en plannen vanuit de sector, en was het veel aannemelijker dat de eerste producten snel op de aangenomen wetgeving zouden volgen.

Dat gezegd hebbende: Frankrijk is een belangrijke Europese economie en het zal niet de eerste keer zijn dat andere landen hun beleid laten beïnvloeden door beslissingen in het buitenland. Bovendien biedt de toegenomen bewegingsruimte nieuwe kansen op de Franse markt. Kansen die ongetwijfeld op termijn verzilverd gaan worden.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.