Internationale Kamer van Koophandel maakt blockchaintechnologie beschikbaar voor 45 miljoen leden

's Werelds grootste handelsorganisatie, de Internationale Kamer van Koophandel (ICC), gaat samenwerken met blockchainstartup Perlin. Ruim 45 miljoen leden, zoals Amazon, Coca Cola, en Fedex “kunnen zo profiteren van deze opkomende technologie”.

Adoptie

Internationale Kamer van Koophandel maakt blockchaintechnologie beschikbaar voor 45 miljoen leden
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Donderdag kondigde de 100 jaar oude handelsorganisatie het nieuws aan in een persbericht. Het doel van de samenwerking met Perlin is om ledenorganisaties te helpen met het optimaliseren van hun supply chain-processen. Daarvan kan de “traceerbaarheid en transparantie verbeterd worden”, stelt de ICC.

Gratis instappen

Perlin, nu een officiële technologiepartner van de ICC, biedt leden aan om in de opstartfase van het project gratis in te stappen. Op die manier kunnen ledenorganisaties “laagdrempelig en goedkoop profiteren van deze opkomende technologie [blockchain]”.

John Denton, secretaris-generaal van de ICC:

“Samen met Perlin, een leider op het gebied van blockchain en ‘distributed ledger technology’, kunnen we praktische en baanbrekende toepassingen [van blockchaintechnologie] faciliteren in iedere denkbare sector van de industrie.”

Singapore als techhub

In het persbericht laat de ICC ook weten dat de handelsorganisatie samen met Perlin Singapore “wil positioneren als voorbeeld voor de industrie [op het gebied van innovatie]”. Daarbij ligt de focus op drie deelgebieden:

  1. De handel in grondstoffen.
  2. ‘Digitale innovatie’ in waardeketens.
  3. Initiatieven tegen (product)vervalsing (BASCAP).

Het is niet de eerste rodeo van Perlin. Het bedrijf werkt al samen met grote bedrijven, waaronder APR, producent van duurzame materialen in Azië. Met APR werkt het aan een pilotproject met de naam ‘Follow Our Fibre’, gericht op het monitoren van APR’s supply chain, van plant naar levering.

Supply chains drijfveer voor blockchainadoptie

Het verbeteren van supply chains met gebruik van blockchaintechnologie komt steeds vaker langs in het nieuws.

Donderdag schreven we bijvoorbeeld over Verstegen, producent van kruiden en sauzen. Vanaf mei 2019 gaat de supermarktketen Coop de nootmuskaat van Verstegen verkopen waarvan de productieketen inzichtelijk is gemaakt met blockchaintechnologie. Zo wordt er bijvoorbeeld duidelijk of boeren eerlijk betaald zijn voor het product.

Een week geleden kwam Albert Heijn in het nieuws met blockchain-eieren. De supermarktketen maakt gebruik van blockchaintechnologie om inzicht te geven in de volledige eierketen, “van ei tot Z”.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.