Bitcoin-donaties stromen binnen bij WikiLeaks na arrestatie Assange

Het zal je niet zijn ontgaan: donderdag werd Julian Assange op de stoep van de Ecuadoriaanse ambassade gezet en opgepakt door de Britse politie. Sindsdien stromen de Bitcoin-donaties binnen bij WikiLeaks. Een update.

VeiligheidBitcoin

Bitcoin-donaties stromen binnen bij WikiLeaks na arrestatie Assange
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Aantal Bitcoin-donaties flink toegenomen

Kort na de arrestatie van Assange riep WikiLeaks de achterban op om te doneren, vermoedelijk met als doel om de kosten van de verdediging in de rechtbank te bekostigen:

Op één van de prominente Bitcoin-adressen van WikiLeaks zijn inmiddels 322 donaties binnengekomen, goed voor in totaal 6,8 BTC, een kleine $35.000. Feitelijk is het nog geen groot bedrag, maar het is niet het enige Bitcoin-adres van WikiLeaks. Zo is op een ouder adres in totaal al meer dan 4.000 BTC verzameld.

Assange staat al jaren bekend als Bitcoin-fan. In 2017 plaatste hij een inmiddels bekende tweet waarin hij stelt dat “Bitcoin de echte manier is om Wall Street in de greep te houden”. Al in 2011 kondigde WikiLeaks aan Bitcoin-donaties te accepteren.

Wat hangt Assange boven het hoofd?

Assange bivakkeerde sinds 2012 in de ambassade van Ecuador in Londen, uit angst uitgeleverd te worden aan de VS. Hij wordt als één van de meest invloedrijke klokkenluiders gezien, en precies daarvoor wordt hij aangeklaagd.

Er zijn diverse zaken die Assange ten laste gelegd worden. Assange zou voormalig militair Chelsea Manning hebben geholpen met het hacken van een regeringscomputer en gestolen informatie hebben gepubliceerd. Hij kan ook nog aangeklaagd worden voor een oude verkrachtingszaak in Zweden. En dan is er nog een (oude) Amerikaanse spionagewet die ingezet kan worden.

De reacties rondom de arrestatie van Assange zijn zeer verdeeld. Er zijn grote namen die Assange steunen en stellen dat men boos is op de verkeerde. Anderen vinden dat het werk van Assange in de loop der tijd z’n doel volledig voorbij geschoten is. President Trump houdt zich op de vlakte: “De arrestatie is niet echt mijn ding. Ik heb er geen mening over”, vertelde hij de pers.

Wanneer en of Assange überhaupt wordt uitgeleverd is nog niet duidelijk. Nu zit hij vast in het Verenigd Koninkrijk, en waarschijnlijk gaat Assange zijn vervolging aanvechten met het argument dat de VS een verborgen agenda heeft. Dat kan zomaar nog maanden of zelfs jaren duren.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.