Verstegen maakt inkomen nootmuskaatboeren inzichtelijk met blockchaintechnologie

Vanaf mei 2019 gaat de supermarktketen Coop de nootmuskaat van Verstegen verkopen waarvan de productieketen inzichtelijk is gemaakt met blockchaintechnologie. Zo wordt er bijvoorbeeld duidelijk of boeren eerlijk betaald zijn voor het product.

Adoptie

Verstegen maakt inkomen nootmuskaatboeren inzichtelijk met blockchaintechnologie
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Op de website van Verstegen is een pagina gewijd aan het gebruik van blockchaintechnologie in de productieketen van nootmuskaat. In samenwerking met Fairfood is de oplossing totstandgekomen. Het doel ervan is onder andere het verbeteren van de onderhandelingspositie van de boer.

‘Back to the origin’

Volgens Verstegen zijn steeds meer consumenten bezig met ‘verantwoorde voeding’. Daar horen eerlijke ingrediënten bij. Door de manier waarop de ingrediënten in de voeding terecht zijn gekomen inzichtelijk te maken, speelt Verstegen in op die behoefte.

Op de website ‘Back to the origin’ is de productieketen in te zien. Informatie van boeren, producenten, leveranciers, merken, en supermarkten is er op in te zien. Door een QR-code te gebruiken kunnen consumenten meer leren over de herkomst van de verwerkte nootmuskaat.

Voor Verstegen is het een mooie manier om aan te tonen dat ze willen investeren in een duurzaam en toekomstbestendig voedselsysteem. Het ondernemerschap van boeren wordt gestimuleerd, en het moet weer aantrekkelijker worden voor toekomstige generaties om die functie te bekleden.

De juiste prijs

Het is de bedoeling dat niet alleen de consument er wijzer van wordt, maar ook de boer. Hij zou inzicht kunnen krijgen in verdere kwaliteitscontrolers, en de prijsopbouw van het uiteindelijke product. Zo “kan er tweerichtingsverkeer” ontstaan tussen boer en consument.

Daarnaast wordt de positie van de boer verstevigd doordat hij (anoniem) kan aangeven of er wel of niet aan zijn prijsafspraken is voldaan. Als daarin iets misgaat, kunnen andere deelnemers in de keten dat zien. Zelfs consumenten kunnen zien of de boer een eerlijke prijs ontvangen heeft.

In de context van de boer is die prijs één van de speerpunten van Verstegen. Er wordt gewerkt aan “een leefbaar inkomen”, waarmee alle leden van een huishouden op een “degelijke manier mee kunnen leven”. Genoeg voedsel, water, een dak boven het hoofd, onderwijs, en gezondheidszorg.

Groeiproces

In eerste instantie wordt de nootmuskaat afkomstig van de Indonesische Sangihe-eilanden op de blockchain gezet. Dat wordt door ruim 40 boeren verbouwd. Vanaf daar is de reis naar de consument live te volgen. De supermarktketen Coop gaat de op deze manier geproduceerde nootmuskaat van mei 2019 verkopen.

Verstegen verwacht dat het aantal producten dat zo kan worden gevolgd de komende tijd groeit. “Dit project is een eerste stap in de richting van onze ambitie om al onze ketens transparant te maken”, vertelt Verstegen topman Driessen. “Het is voor ons een kans om te zien wat de obstakels zijn en die weg te nemen.”

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.